Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Αεροπορική τραγωδία

Ειδήσεις - 14/08/2005

Ηταν της κυπριακής εταιρείας "HELIOS" με 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό ενώ η πτώση ήταν σφοδρή και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε πολλά σημεία. Νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν τα "μαύρα κουτιά"

Αεροπλάνο -τύπου Μπόινγκ 737- της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας "HELIOS" με 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα συνετρίβη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Γραμματικό. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση Λάρνακα-Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο "Ελ. Βενιζέλος" στις 12:20 το μεσημέρι, όμως, από την ώρα που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν έδωσε κανένα απολύτως στίγμα, ως όφειλε, στον Πύργο Ελέγχου. Αμέσως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε την Πολεμική Αεροπορία και "σηκώθηκαν" δύο μαχητικά αεροσκάφη από την Αγχίαλο, τα οποία σε λίγα λεπτά εντόπισαν το αεροσκάφος. Παρά τις κλήσεις οι χειριστές των δύο F16, δεν πήραν καμία απάντηση από το κυπριακό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων, ο συγκυβερνήτης απουσίαζε, ο κυβερνήτης φαινόταν λιπόθυμος, ενώ στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν καταπέσει το αεροσκάφος, μέσα σε αυτό επικρατούσε πολύ κρύο, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο βλάβης στο σύστημα κλιματισμού του αεροπλάνου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι λίγο μετά την απογείωσή του από τη Λάρνακα, οι πιλότοι ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα ψύξης.

'Αγνωστα τα αίτια της συντριβής

Στην περιοχή έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή του αεροσκάφους και η οποία αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες. Παρόλα αυτά εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι 'Αγιοι Θεόδωροι στο Σέσι. Για την κατάσβεσή της συμμετέχουν επίσης, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, τα ερωτηματικά για τη συντριβή του αεροσκάφους είναι πολλά και αναπάντητα. Την απάντηση θα δώσουν τα "μαύρα κουτιά", τα οποία βρέθηκαν νωρίς το απόγευμα. Όμως οι ειδικοί δεν τα περισυνέλλεξαν, γιατί είναι πυρακτωμένα λόγω της φωτιάς και δεν θέλουν να τα μετακινήσουν και να αλλοιωθούν τα στοιχεία τους.   Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε ατύχημα, και όχι σε τρομοκρατικό χτύπημα. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Κάρογιαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αθήνα στην κυπριακή κυβέρνηση, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS. Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αποσυμπίεση του πιλοτηρίου, αφού είχε προηγηθεί βλάβη στον κλιματισμό του αεροσκάφους, γεγονός που θα οδήγησε στην δηλητηρίαση του πληρώματος, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να κατέπεσε ακυβέρνητο. Μάλιστα, τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ αναφέρει πως επιβάτης του μοιραίου αεροσκάφους σε μήνυμα που έστειλε σε γνωστό του μέσω κινητού, ανέφερε πως είδε τον κυβερνήτη μελανιασμένο. Το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβό Τσολάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να σημειώθηκε απότομη αποσυμπίεση στο αεροσκάφος.

Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε παρουσιάσει προβλήματα στο σύστημα αποσυμπίεσης και για το λόγο αυτό είχε σταματήσει τις πτήσεις για αρκετό διάστημα. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, ότι οι πιλότοι των δύο F16 μεταβαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δώσουν όλα τα στοιχεία από τις τραγικές στιγμές που έζησαν. Σύμφωνα με την πρώτη αναφορά που είναι γνωστή στο υπουργείο 'Αμυνας οι πιλότοι είδαν τον έναν εκ των κυβερνητών του αεροσκάφους πεσμένο πάνω στο πηδάλιο ενώ διαπίστωσαν ότι είχαν πέσει και οι μάσκες οξυγόνου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το αεροσκάφος από την περιοχή των Κυκλάδων άρχισε να δείχνει με μια σειρά δεξιόστροφων στροφών που έκανε ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας. Το σύστημα άμεσης επιτήρησης επικίνδυνων ιπτάμενων στόχων ενεργοποιήθηκε αμέσως γι' αυτό και προσέγγισαν το αεροσκάφος τα δυο F 16. Οσον αφορά την ταυτότητα των επιβατών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι Κύπριοι, ενώ ο κυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν Γερμανός και ο συγκυβερνήτης Κύπριος. Ο κατάλογος με τα ονόματα των επιβατών και των μελών του πληρώματος θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού ενημερωθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους. Πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφεραν ότι 59 ενήλικες και οκτώ παιδιά επρόκειτο να κατέβαιναν στην Αθήνα, ενώ 46 ενήλικες και δύο παιδιά στην Πράγα.

Στο μεταξύ, χώρος ενημέρωσης των συγγενών έχει διαμορφωθεί στο ξενοδοχείο που βρίσκεται απέναντι από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ ανάλογος χώρος διαμορφώθηκε και στο δημαρχείο Μαραθώνα.

Νωρίτερα, ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάννης Πέππας, υπάλληλος της Ο.Α, που μίλησε στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ανέφερε ότι η πτώση του αεροπλάνου ήταν σφοδρή και τα συντρίμμιά του διασκορπίστηκαν σε πολλά σημεία και θεωρεί απίθανο να υπάρχουν διασωθέντες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνα Βαγγέλης Μέξης μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των αρχών. Σημειώνεται ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έχει σημειωθεί σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Κινητοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί επέστρεψαν εσπευσμένα στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Από τις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των κ.κ Παυλόπουλου, Σπηλιωτόπουλου, Σιούφα, Λιάπη, Μολυβιάτη και Ρουσόπουλου. Λίγο πριν, ο κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συμπαράσταση της Ελλάδας

Για την αεροπορική τραγωδία ενημέρωθηκε αμέσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το αεροσκάφος των Αερογραμμών "Ήλιος" που έπεσε σε περιοχή της Αττικής είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και προσθέτει πως "τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν είναι ακόμη γνωστά. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα, λίγο μετά τις 10 το πρωί, κινήθηκε ο μηχανισμός των υπουργείων Εθνικής 'Αμυνας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Υγείας. Ενημερώθηκε αμέσως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και επέστρεψε από την Τήνο όπου βρισκόταν για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Στην περιοχή της πτώσης του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη δυνάμεις της κρατικής μηχανής, αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Ρουσόπουλου. Επίσης, στην Αθήνα επιστρέφουν από την Πάρο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και από την Τήνο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος .

Συγκλονιστικές στιγμές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Επεισόδια δημιουργήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν συγγενείς των επιβατών της πτήσης της κυπριακής εταιρείας ''HELIOS'', επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της εταιρείας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας να μάθουν ποιοι είναι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Ο κ. Αναστασιάδης αναγκάστηκε να φύγει από το χώρο, με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Οι συγγενείς ζήτησαν να έρθει ο διευθυντής της εταιρείας για να τους ενημερώσει. Οι συγγενείς φώναζαν: ''Φονιάδες. Δολοφόνοι. Το αεροσκάφος είναι η τρίτη φορά που παθαίνει βλάβη και το αφήσατε να πετά''.   Στους συγγενείς δόθηκαν έντυπα για να συμπληρώσουν τα ονόματα των δικών τους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος. Αναμένεται πως τα ονόματα θα διασταυρωθούν με εκείνα του καταλόγου των επιβατών. Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανένα να ανεβεί στο χώρο της καφετέριας του αεροδρομίου, πέραν των συγγενών των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Ελλάδα. Επίσης, έχει μεταβεί ειδική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο και ειδικούς και κινητή μονάδα του νοσοκομείου Λάρνκακας για να παράσχει, αν χρειαστεί πρώτες βοήθειες.   Παράλληλα, άλλοι συγγενείς αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για να εμποδίσουν την αναχώρηση πτήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους.   Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μετέβη νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την τραγωδία. Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης αναχώρησε για την Αθήνα ώστε να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας και να έχει άμεση ενημέρωση Πριν από λίγη ώρα, έγινε ενημέρωση για την τραγωδία από κυβερνητικό κλιμάκιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας HELIOS Δημήτρη Πανταζή, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη προς τους συγγενείς των επιβατών. Ο κ. Πανταζής δεν δέχθηκε να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ονόματα των επιβατών, προσθέτοντας ότι θα δώσει όλα τα στοιχεία στην αστυνομία για εξακρίβωση και εκείνες με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τους συγγενείς τους. Ερωτηθείς για το αν υπήρχε πρόβλημα στο αεροπλάνο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως συχνά τα αεροπλάνα εμφανίζουν κάποια προβλήματα.

Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος

Το χρονικό της συντριβής του πολιτικού κυπριακού αεροσκάφους και οι κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού έχουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως εξής:

10:30 πρώτη ανεπιτυχής επικοινωνία με το πολιτικό αεροσκάφος που εκινείτο αριστερά της Κέας. Χαρακτηρισμός της κατάστασης ως renegate.

10:33 ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

10:34 η ΥΠΑ ενημερώνει ότι πρόκειται για κυπριακό μπόινγκ, το οποίο έχει δηλώσει υψηλές θερμοκρασίες στο πιλοτήριο.

10:54 το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης κηρύσσει κατάσταση επιφυλακής και θέτει τα μέσα διάσωσης σε άμεση ετοιμότητα.

11:00 απογείωση των δύο F-16.

11:35 ενημερώνεται το αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα από τον αρχηγό του σχηματισμού των F-16, ότι δεν φαίνεται ο κυβερνήτης, ενώ ο συγκυβερνήτης έχει πέσει μπρος στο κάθισμα.

11:40 δίνεται εντολή για την απογείωση αεροναυαγωστικού μέσου για την περιοχή Μακρονήσου.

11:55 διαπιστώνεται ότι το πολιτικο αεροσκάφος έχει βόρεια πορεία κατερχόμενο και ακολουθούμενο από τα F-16.

12:05 το αεροσκάφος συνετρίβη.

Αναδημοσίευση από το
www.pathfinder.gr

Σχετική συζήτηση: http://www.pramnos.net/postp7003.html


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • 3 xronei meta k tpt akomi

    ti na peis k ti na kaneis
    121 athropi xathikan
    simera ektes kai avrio tha eine san tis 4 aygoystou gia autou tus athropous pu exasax adika ta agapimena tus prosopa........
    By: Georgia @ 15/08/2008

  • Ti na pis???tosoi anthropoi xathikan.....dikoi mas siggeneis......den mporei kanenas na tous ferei pisw logw kapoion lathon pou eginan....omws auta ta lathi stoixisan tis zwes 121 anthropon mesa apo tous opoious oi tesseris einai xaderfia mou....thimos, orgi......giati na min elegxotan to aeroplano...akoustike oti to aeroplano itan xalia....ipirxan xilia provlimata alla kaneis den edine simasia.....poios mporouse na swsei autous tous anthropous pou exasan adika ti zwi tous??

    By: Anna @ 15/08/2009

© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top