Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Η Microsoft παρέχει στην Κίνα τεχνολογία λογοκρισίας - εντοπισμού αντιφρονούντων

Τεχνολογία - 02/02/2004

Όπως καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία, η Microsoft πούλησε στην κυβέρνηση της Κίνας τεχνολογία που επιτρέπει την λογοκρισία στο Internet και έχει ήδη οδηγήσει στη φυλακή πολιτικούς αντιφρονούντες.

Σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας με τον τίτλο Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Ο έλεγχος εντείνεται καθώς διογκώνεται ο Δικτυακός ακτιβισμός (People's Republic of China: Controls tighten as Internet activism grows), μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παρέχουν στην «κομμουνιστική» κυβέρνηση της Κίνας τεχνολογία που επιτρέπει τη λογοκρισία στο Internet και τον εντοπισμό αντιφρονούντων.

Σε παλαιότερη αναφορά της, με τον τίτλο Κρατικός έλεγχος του Internet στην Κίνα (State Control of the Internet in China, Νοέμβριος 2002), η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε τις εταιρίες Cisco Systems, Microsoft, Nortel Networks, Websense και Sun Microsystems. Οι περισσότερες εταιρίες διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, αναφέροντας ότι δεν ευθύνονται αυτές για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα προϊόντα τους. Η Cisco σχολίασε ότι "αν η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να παρακολουθεί το Internet, είναι δική της δουλεια. Εμείς είμαστε πολιτικά ουδέτεροι", ενώ η Microsoft αυτοχαρακτηρίστηκε "προσηλωμένη στην παράδοση της βέλτιστης τεχνολογίας σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο" και υποστήριξε ότι "δεν μπορεί να ελέγχει τον τρόπο που αυτή θα χρησιμοποιηθεί".

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν κάποια λογική βάση, πλην όμως η Microsoft δεν εμπορεύεται τα συνήθη προϊόντα της, αλλά εξειδικευμένα προγράμματα για τις ανάγκες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, παραπέμπει σε κανονισμό του ΟΗΕ (Human Rights Norms for Business, Αύγουστος 2003), που αναφέρει:

Πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να απέχουν από οιαδήποτε δραστηριότητα που υποστηρίζει, επιδιώκει ή ενθαρρύβει Κράτη ή άλλες οντότητες να περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουν να επιδιώκουν περαιτέρω να διασφαλίζουν ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχουν δεν θα χρησιμοποιηθούν για να περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κίνα θεωρείται ο μεγαλύτερος λογοκριτής στο Internet. Ειναι συχνό το φαινόμενο να θέτονται εκτός λειτουργίας σελίδες που αναφέρουν τις λέξεις «Ταϊβάν», «Θιβέτ», «δημοκρατία», «αντιφρονούντες» και «ανθρώπινα δικαιώματα».

web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170012004
πηγή: http://athens.indymedia.org


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top