Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Ανακοίνωση του Ο.Τ.Ε.

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 30/09/2005

Σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από την υπηρεσία της προεπιλογής φορέα, με την οποία συνδρομητές του ΟΤΕ πραγματοποιούν κλήσεις μέσω τρίτων παρόχων, ο ΟΤΕ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:

Με την Προσωρινή Διάταξη της ΕΕΤΤ υπ’ αριθμ. 28214/Φ391/27.9.2005, ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να:

«απέχει από κάθε ενέργεια κατάργησης προεπιλογής κατά παράβαση της διαδικασίας κατάργησης προεπιλογής και συγκεκριμένα να προβαίνει στη σχετική κατάργηση μόνο εφ’ όσον και αφ’ ότου αποσταλεί σε αυτόν από τον πάροχο η σχετική αίτηση συνδρομητή»

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται ότι:

• Oι εναλλακτικοί πάροχοι δεν απαιτείται πλέον να αποστέλλουν στον ΟΤΕ τις ενυπόγραφες αιτήσεις των συνδρομητών του που επιθυμούν προεπιλογή φορέα, αλλά απλό κατάλογο με ονόματα συνδρομητών. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί κατά πόσον ο συνδρομητής του ΟΤΕ όντως συναίνεσε στην χρήση του εναλλακτικού παρόχου για τις κλήσεις του.

• Ο Κανονισμός Προεπιλογής της ΕΕΤΤ προβλέπει ότι ο συνδρομητής, που επιθυμεί να καταργήσει την προεπιλογή φορέα, δεν μπορεί να απευθυνθεί στον ΟΤΕ απευθείας, αλλά είναι υποχρεωμένος να το πράξει μέσω του (καταργούμενου) προεπιλεγμένου φορέα, ο οποίος μάλιστα έχει κάθε οικονομικό συμφέρον να μην συνδράμει στη διαδικασία αυτή.

Κατά συνέπεια, ο συνδρομητής δεν μπορεί να συμβληθεί απευθείας με τον πάροχο που επιλέγει, εφόσον αυτός είναι ο ΟΤΕ. Η πρακτική αυτή είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα εάν συνυπολογισθεί ότι ο ΟΤΕ, καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η ίδια η ΕΕΤΤ, έχουν δεχθεί σωρεία καταγγελιών συνδρομητών, σύμφωνα με τις οποίες:

• Αντιπρόσωποι εναλλακτικών παρόχων, παρουσιαζόμενοι ως συνεργάτες -ή ακόμα και ως υπάλληλοι- του ΟΤΕ αφού πείσουν κατ’ αρχήν τον πελάτη να δεχθεί κάποια ενημέρωση, στη συνέχεια καταγράφουν τα στοιχεία του και τον εγγράφουν στην εταιρεία την οποία εκπροσωπούν. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έχοντας αποσπάσει τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών τα χρησιμοποιούν για να ενεργοποιήσουν την προεπιλογή φορέα, παρά τη θέλησή τους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές εν αγνοία τους να πραγματοποιούν κλήσεις μέσω της εταιρείας αυτής.
• Σε άλλες περιπτώσεις, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πελάτη, κάποιες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας προχωρούν σε ενεργοποίηση της προεπιλογής φορέα χωρίς την εξουσιοδότηση του πελάτη.
• Αλλού, ενώ έχει ζητηθεί άρση της προεπιλογής από τον πελάτη, εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας αρνούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με αποτέλεσμα να στερούν από τον πελάτη τη δυνατότητα επιλογής.
• Τέλος, καταγγέλλονται ακόμη και απειλές ότι, αν ο πελάτης δεν υπογράψει την αίτηση αλλαγής παρόχου σταθερής τηλεφωνίας, θα του κοπεί το τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, όπου μέχρι και 2.000 αιτήσεις αποδείχθηκαν υπογεγραμμένες από το ίδιο άτομο, μετά από γραφολογική εξέταση, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της επιθετικότητας ορισμένων εναλλακτικών παρόχων στην προσέλκυση πελατών.

Ούτε μία από τις εν λόγω καταγγελίες, που έχουν φτάσει στην ΕΕΤΤ, δεν έχει αξιωθεί εξέτασης από τη Ρυθμιστική Αρχή. Αντίθετα, ανάλογες καταγγελίες παρόχων εκδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο ΟΤΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:

• δεν παρέβη και δεν θα παραβεί οποιαδήποτε απόφαση δικαιοδοτικού οργάνου, έστω και αν αυτή στρέφεται κατά της ελεύθερης βούλησης του πελάτη κατά τρόπο διακριτικό και τελικώς παράνομο.

• προστατεύει τα έννομα συμφέροντα του, όπως και αυτά των συνδρομητών του μέσα στα πλαίσια των κανόνων δικαίου, τους οποίους εντούτοις δημιουργεί, ερμηνεύει και εκτελεί κατά το δοκούν μια ανεξάρτητη Αρχή (ΕΕΤΤ), οι αποφάσεις της οποίας, υπό το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο ουσίας.

Η προστασία των εννόμων συμφερόντων του ΟΤΕ, να αποκτήσει πελάτες με νόμιμο τρόπο, ανατίθεται από την ΕΕΤΤ, μαζί με την ελεύθερη βούληση των συνδρομητών, στους εναλλακτικούς παρόχους, ανταγωνιστές του ΟΤΕ, στα πλαίσια μιας τουλάχιστον παράδοξης αντίληψης της έννοιας της απελευθέρωσης της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Έλληνας καταναλωτής, του οποίου τα συμφέροντα υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η πρόσφατη προσωρινή διάταξη της ΕΕΤΤ, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top