Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

VODAFONE: Δελτίο Τύπου

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 01/10/2005

Δεκάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερη, από τα θεσπισμένα όρια, η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ»

Περισσότερες από 2.700.000 οι μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους 19 σταθμούς μέτρησης του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» την τελευταία τριετία

Δύο νέοι σταθμοί μέτρησης, στο Ηράκλειο Κρήτης και το Ίλιο Αττικής αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» στόχος του οποίου είναι η παροχή απολύτως έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης στο κοινό, σχετικά με τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Κατά την τριετία που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.700.000 μετρήσεις στο σύνολο των 19 σταθμών μέτρησης σ’ όλη την Ελλάδα οι οποίες έχουν δείξει ότι οι μέγιστες καταγεγραμμένες τιμές είναι δεκάδες φορές χαμηλότερες από το αυστηρότερο όριο που ισχύει για τη μικρότερη συχνότητα των 900 MHz, που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον, από το σύνολο των πηγών (κεραίες αστυνομίας, κεραίες πυροσβεστικής, κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.) που υπάρχουν στην περιοχή της εγκατάστασης του συστήματος. Στη χώρα μας, το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο 2002, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με την έμπρακτη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται διαγραμματικά στην ιστοσελίδα www.hermes-program.gr, με δυνατότητα σύγκρισης των καταγεγραμμένων τιμών σε σχέση με τα επίπεδα αναφοράς (όρια), που ορίζει η ελληνική νομοθεσία και είναι προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο.

Για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης του ελέγχου και της πιστοποίησης της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος, τη συνολική επιστημονική διαχείριση του προγράμματος έχουν αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.

Σήμερα, το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ λειτουργεί σε 19 σημεία σε όλη τη χώρα (στην Αττική στους Δήμους Ζεφυρίου, Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ν. Ερυθραίας, στην Θεσσαλονίκη στους Δήμους Μενεμένης και Μηχανιώνας, στους Δήμους Καλλιθέας Ρόδου, Νάουσας Ημαθίας, Λευκίμμης Κέρκυρας καθώς και σε κτίρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου). Ύστερα από σχετική συμφωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται άμεσα να εγκατασταθεί και σε δύο επιπλέον Δήμους της χώρας και συγκεκριμένα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στο Δήμο Ιλίου στην Αττική.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής λειτουργούν 8 σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.600.000 μετρήσεις τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον σταθμό μέτρησης του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ, στην περιοχή συχνοτήτων που λειτουργεί το σύστημα GSM900 της κινητής τηλεφωνίας, η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι περισσότερο από 4.394 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι περισσότερο από 66 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί.

Στον ίδιο σταθμό στις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν το σύστημα κινητής τηλεφωνίας GSM1800, και το σύστημα UMTS (3ης Γενιάς κινητής τηλεφωνίας) αντίστοιχα, η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι περισσότερο από 8.333 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι περισσότερο από 91 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί.

Γενικότερα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην περιοχή της Αθήνας από το σύνολο των πηγών Η/Μ ακτινοβολίας (π.χ κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κεραίες ράδιο ταξί, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κεραίες αστυνομίας, κεραίες πυροσβεστικής κ.α) δείχνουν ότι η μέση τιμή έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι έως και 91 φορές χαμηλότερη από το αυστηρότερο όριο στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όσον αφορά την περιοχή της Βoρείου Ελλάδας, λειτουργούν 8 σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και από τον Νοέμβριο του 2003 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 700.000 μετρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο σταθμό μέτρησης του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, στην περιοχή συχνοτήτων που λειτουργεί το σύστημα GSM900 της κινητής τηλεφωνίας, η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι 7.676 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι 88 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.

Στις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν το σύστημα κινητής τηλεφωνίας GSM1800, και το σύστημα UMTS (3ης Γενιάς κινητής τηλεφωνίας) αντίστοιχα, οι αντίστοιχες τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν αμελητέες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταγραφούν από το μηχάνημα.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το σύνολο των πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δείχνουν ότι η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι 139 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι 12 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Στην περιοχή της Ρόδου λειτουργούν 3 σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο Δήμο Καλλιθέας. Από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 400.000 μετρήσεις, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο σταθμό μέτρησης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΨΙΝΘΟΥ, στην περιοχή συχνοτήτων που λειτουργεί το σύστημα GSM900 της κινητής τηλεφωνίας, η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι περισσότερο από 4.394 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι περισσότερο από 66 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.

Στις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν το σύστημα κινητής τηλεφωνίας GSM1800, και το σύστημα UMTS (3ης Γενιάς κινητής τηλεφωνίας) αντίστοιχα, η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι περισσότερο από 8.333 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι περισσότερο από 91 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το σύνολο των πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δείχνουν ότι η μέση τιμή της ισοδύναμης πυκνότητας ροής ισχύος είναι 1.287 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο που έχει τεθεί, ενώ η μέση τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι 37 φορές κάτω από το αυστηρότερο όριο.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top