Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Θέσεις TIM HELLAS σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 05/11/2005

Αναφορικά με το δελτίο τύπου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για το νέο σχέδιο νόμου των τηλεπικοινωνιών ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΤΙΜ Ελλάς κ. Γιώργος Τσαπρούνης επισημαίνει:

«Αφενός θεωρούμε θετική τη βούληση εναρμόνισης του νομοθετικού πλαισίου της χώρας μας με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα με γνώμονα τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες επικοινωνίας.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνεπάγεται σημαντική αύξηση του αριθμού των σταθμών βάσης προκειμένου τα δίκτυα να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους και κατ’ επέκταση θα επιβαρύνει αν μη τι άλλο αισθητικά το αστικό τοπίο. Επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επενδύσεων για νέα έργα, κυρίως για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς καθώς Τα ποσά αυτά θα διατίθενται πλέον στη διατήρηση της υφιστάμενης ποιότητας υπηρεσιών και στον αναγκαστικό επανασχεδιασμό των δικτύων.

Στο ίδιο πλαίσιο θεωρούμε αδικαιολόγητη την απαγόρευση εγκατάστασης σταθμών βάσης σε νοσοκομεία και σχολικά κτίρια καθώς τα όρια ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν συνδέονται με την απόσταση από το σταθμό βάσης αλλά με την ισχύ της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έχουν δε καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Διεθνή Επιτροπή για τις Μη – Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες σε τέτοια επίπεδα ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Επιπλέον, η μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης όχι μόνο δε στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά εξασθενεί και την επιστημονική βάση των οδηγιών που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπεια να δημιουργείται μη τεκμηριωμένη αίσθηση κινδύνου για τους σταθμούς βάσης και η κινητή τηλεφωνία που αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης δαιμονοποιείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Αντί το κοινό να απολαμβάνει τα οφέλη της τεχνολογίας γνωρίζοντας ότι η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας είναι απολύτως ασφαλής, αντίθετα εκτίθεται σε πολιτικές αποφάσεις που δημιουργούν αδικαιολόγητη τεχνοφοβία και οπισθοδρόμηση.

Σε ότι αφορά την υποχρέωση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, θεωρούμε ότι η εν λόγω διάταξη δε βοηθά στην απλοποίηση της ήδη περίπλοκης διαδικασίας αδειοδότησης των Σ/Β αλλά την καθιστά ακόμη πιο γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Η πρόταξη της σχετικής Έγκρισης στη διαδικασία αδειοδότησης του σταθμού βάσης είναι αδικαιολόγητη καθώς το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καλύπτεται ως προς την προστασία του κοινού από τη μελέτη ασφαλούς έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που υποβάλλεται στην ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ενώ σε ότι αφορά την οικιστική εναρμόνιση καλύπτεται από την έγκριση της πολεοδομίας».

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top