Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

STOP στις απομιμήσεις και στην πειρατεία - επιχείρηση «FAKE»

Ειδήσεις - 09/11/2005

Εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περίπου 30.000 μπαταρίες απομίμησης/παραποίησης, 60.000 λαμπτήρες στην Gioia Tauro της Ιταλίας, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πακέτα τσιγάρα μάρκας απομίμησης στο λιμάνι της Αμβέρσας και πολλοί τόνοι ενδυμάτων απομίμησης. Πρόκειται για μερικά μόνο παραδείγματα μεγάλων κατασχέσεων προϊόντων απομίμησης/παραποίησης που έγιναν στο πλαίσιο της τελωνειακής επιχείρησης «FAKE» (ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ). Πρόκειται για την πρώτη κοινή δράση των 25 κρατών μελών της Ένωσης, την οποία συντόνισε η νέα μόνιμη τεχνική δομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η διοργάνωσή της δρομολογήθηκε τον Μάιο 2005, από την OLAF και την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα τελικά της αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas, αρμόδιος για τα διοικητικά θέματα, τον εσωτερικό λογιστικό έλεγχο και την καταπολέμηση της απάτης ανέφερε τα εξής: «Η αμοιβαία διοικητική συνδρομή στον τελωνειακό τομέα αποτελεί κλειδί για τη προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και συνέχισε με την ακόλουθη δήλωση στις Βρυξέλλες: «Επειδή οι τελωνειακοί δασμοί και ένα μέρος των εσόδων από τον ΦΠΑ αποτελούν σημαντικό τμήμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, βασιζόμαστε στη στενή συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών. Η επιχείρηση « FAKE » αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας αυτής». Και ο Επίτροπος László Kovács, αρμόδιος για τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση, προσέθεσε: «Αποτελεί προτεραιότητα η κινητοποίηση των πόρων μας κατά της απειλής της απομίμησης/παραποίησης λόγω του αρνητικού αντικτύπου που έχει για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και λόγω των κινδύνων για τον καταναλωτή, και επειδή είναι προτιμότερη η καταπολέμησή της με έργα και όχι με λόγια».

Το μερίδιο των προϊόντων απομίμησης/παραποίησης που σημειώνει σταθερή αύξηση, αντιπροσωπεύει σήμερα 5 ως 9% του παγκόσμιου εμπορίου, στερώντας από τους παραγωγούς ποσό που εκτιμάται σε 200 ως 300 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Οι δημόσιες αρχές καταγράφουν σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων, κυρίως από τον ΦΠΑ αλλά και από τελωνειακούς δασμούς, που διαφεύγουν μέσω της παραοικονομίας που πλήττει άμεσα τους ίδιους πόρους της ΕΕ και χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα.

Τα κινεζικά προϊόντα απομίμησης βρέθηκαν στο στόχο της κοινής τελωνειακής επιχείρησης με την ονομασία «FAKE», η οποία αναπτύχθηκε στα θαλάσσια και εναέρια σύνορα της ΕΕ, μεταξύ 17 και 27 Μαΐου 2005. Η επιχειρησιακή παρακολούθηση της ενέργειας αυτής τερματίσθηκε σήμερα το πρωί στη Ρώμη και ενημερώθηκαν σχετικά οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και όλων των κρατών μελών.

Για την επιχείρηση «FAKE» κινητοποιήθηκαν πάνω από 250 τελωνειακοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι τελωνειακές διοικήσεις των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάστηκαν στενά υπό τον συντονισμό των υπηρεσιών της Επιτροπής (OLAF / ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής ένωσης), ανταλλάσσοντας πληροφορίες χάρη στις οποίες κατέστη δυνατός ο εντοπισμός, με μεγαλύτερη ακρίβεια, των ροών εμπορευμάτων απομίμησης / παραποίησης στο σύνολο των συνήθων εμπορικών ανταλλαγών. Η επιχείρηση αυτή κάλυψε τα περισσότερα λιμάνια και αεροδρόμια της ΕΕ για ένα δεκαπενθήμερο. Την κατηύθυνε μια ομάδα δέκα αξιωματικών συνδέσμου των κρατών μελών και υπαλλήλων της Επιτροπής, από την νέα μόνιμη τεχνική δομή στήριξης των κοινών τελωνειακών επιχειρήσεων, η οποία είναι εγκατεστημένη στους γραφειακούς χώρους της OLAF, στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη επιχείρηση ήταν επιτυχής

Η επιχείρηση «FAKE» υπήρξε μια πραγματική επιτυχία από πλευράς συντονισμού και επιχειρησιακής συνεργασίας, ενώ τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της - αν αποτιμηθούν αριθμητικά - παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στις συνεντεύξεις τύπου που έγιναν στη Ρώμη, στις οποίες ήσαν παρόντες ιδιοκτήτες σημάτων εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο παραποίησης/απομίμησης, και πολλές τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών:

• Κατασχέθηκαν ή κρατήθηκαν 140 αεροπορικές αποστολές και 60 εμπορευματοκιβώτια

• Εντοπίστηκαν από τις τελωνειακές διοικήσεις της ΕΕ περίπου 500.000 κιλά εμπορευμάτων και πάνω από 2 εκατομμύρια αντικείμενα που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ειδικότερα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, υποδήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, φάρμακα, τσιγάρα και άλλα διάφορα αντικείμενα.

• Το ένα τέταρτο περίπου των εμπορευματοκιβωτίων που εντοπίστηκαν προκειμένου να υποβληθούν σε υλικό έλεγχο ή σε έλεγχο με σαρωτή (scanner), περιείχαν εμπορεύματα απομίμησης/παραποίησης. Συνήθως, μόνο το 1 ως 4% των εμπορευματοκιβωτίων που υποβάλλονται σε συνήθη έλεγχο, κατάσχεται.

Συγχρόνως, αποδείχθηκε η συνολική προστιθέμενη αξία της μόνιμης τεχνικής υποδομής που δημιουργήθηκε στην OLAF σε σχέση με τις πραγματοποιηθείσες στα κράτη μέλη επιχειρήσεις, ιδίως λόγω της μείωσης του κόστους (κατά 3 ή 4 φορές χαμηλότερο) και λόγω του μικρότερου χρόνου οργάνωσης (3 αντί 18 μήνες), πράγμα που διευκόλυνε την αντιμετώπιση εκτάκτων ή κρίσιμων καταστάσεων. Το νέο αυτό εργαλείο αφήνει να διαφανούν ενδιαφέρουσες προοπτικές και για άλλες περιπτώσεις απάτης εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η ΔΓ Φορολογίας και Τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το φως των αποτελεσμάτων που επέτυχαν οι τελωνειακές διοικήσεις κατά τα τελευταία έτη (αύξηση κατά περισσότερο από 100% των κατασχεθέντων αντικειμένων από τα τελωνεία μεταξύ 1998 και 2004) και των καταφανών αποτελεσμάτων της επιχείρησης «FAKE», υπέβαλε πριν από λίγες μέρες ανακοίνωση με σαφή στόχο μια πολιτική με περισσότερο επιχειρησιακό χαρακτήρα, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι ευρωπαίοι καταναλωτές από τη ζημία που υφίστανται λόγω της παραποίησης και της πειρατείας (βλ. IP/05/1247 και MEMO/05/364).

Βλ. επίσης : Περιπτωσιολογική μελέτη, IP/05/147, MEMO/05/250, MEMO/05/364

Πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό παρέχονται στην ιστοσελίδα της OLAF :

http://europa.eu.int/comm/anti_fraud/budget/index_en.html


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top