Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

OTE: Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 09/04/2006

Με την πρόσφατη ανακοίνωση του, ο ΣΑΤΠΕ, για ακόμα μια φορά, επιχειρεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για την διείσδυση και ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.

Με ιδιαίτερα «προσεκτική» επιλογή στοιχείων, ο ΣΑΤΠΕ προσπάθησε να συνδέσει την απελευθέρωση του τοπικού βρόχου (LLU) με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, δημιουργώντας παραπλανητικές εντυπώσεις.

Ενδεικτικά, ο ΣΑΤΠΕ «παρέλειψε» να αναφέρει:

• το Βέλγιο, όπου ενώ το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας είναι 36% το ποσοστό των LLU είναι μόλις 1% επί του συνόλου των γραμμών,

• το Λουξεμβούργο, που ενώ η διείσδυση είναι 22% τα LLU αποτελούν μόνο το 4% του συνόλου των γραμμών,

• την Ισπανία, που ενώ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας ξεπερνάει το 20% τα LLU είναι το 8% του συνόλου των γραμμών.

Όπως φαίνεται και στο συνημμένο πίνακα, στο σύνολο των 25 κρατών μελών της Ε.Ε., 15 κράτη έχουν ποσοστό κάτω του 6% όσον αφορά το ποσοστό των LLU σε σχέση με το σύνολο των γραμμών. Είναι για τον ΣΑΤΠΕ και τα 15 αυτά κράτη «παράδειγμα προς αποφυγή» για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, όπως η Μεγάλη Βρετανία που έχει 6.500.000 DSL προσβάσεις και ποσοστό LLU κάτω από 2%;

Η περιορισμένη ανάπτυξη του τοπικού βρόχου οφείλεται κυρίως στο μοντέλο απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που ευνοήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο είναι ένα μεταπρατικό μοντέλο. Οι εναλλακτικοί πάροχοι μεταπωλούν υπηρεσίες που αγοράζουν χονδρικά σε πολύ χαμηλές τιμές από τον ΟΤΕ, εξασφαλίζοντας ένα άνετο περιθώριο κέρδους και αποφεύγοντας τις επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων.

Μήπως θα έπρεπε λοιπόν ο ΣΑΤΠΕ να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του σχετικά με τις «επενδύσεις» των μελών του για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα; Ποιο μέλος του ΣΑΤΠΕ μπορεί να ισχυριστεί ότι συνολικά οι επενδύσεις του στις τηλεπικοινωνίες πλησιάζουν, έστω κατ’ αναλογία, τα 1200 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει η Fastweb (εναλλακτικός πάροχος) για το 2004-2005 στην Ιταλία ή τα 400 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει η Iliad-free (εναλλακτικός πάροχος) για το 2004-2005 στη Γαλλία; Στην Ελλάδα, σε μία περίοδο αυξανόμενου ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία, ο μόνος που έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά, προσφέροντας ευρυζωνική πρόσβαση και γρήγορο internet σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών είναι ο ΟΤΕ.

Πριν λοιπόν ο ΣΑΤΠΕ κατηγορήσει τον ΟΤΕ για «δυσκινησία και ολιγωρία», καλό θα ήταν κατ’ αρχάς να μην του δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα μέσω των αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών των μελών του προς τον ΟΤΕ. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μελών του ΣΑΤΠΕ προς τον ΟΤΕ ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (που αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι πάροχοι έχουν ήδη εισπράξει τους λογαριασμούς των πελατών τους). Εάν στο παραπάνω ποσό προσθέσουμε και τις οφειλές εναλλακτικών παροχών που δεν είναι μέλη του ΣΑΤΠΕ, το συνολικό ποσό οφειλών προς τον ΟΤΕ ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΑΤΠΕ μιλάει για «απογοητευτικά δεδομένα και οπισθοδρομική κατάσταση της ευρυζωνικότητας στην χώρα μας», σε μια περίοδο που:

• το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στα νοικοκυριά αγγίζει σήμερα το 6,3%

• οι συνδέσεις ADSL του ΟΤΕ έχουν αυξηθεί κατά 217% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων η αύξηση είναι 693%, παρουσιάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης στον κόσμο,

• οι συνδέσεις ADSL του ΟΤΕ (χονδρική – λιανική) έχουν ξεπεράσει τις 215.000,

• ο ΟΤΕ εγκαθιστά και ενεργοποιεί 6.000 - 7.000 πόρτες ADSL την εβδομάδα,

• κατασκευάζονται 350.000 πόρτες ADSL2+ πάνω από δίκτυο ATM και 200.000 πόρτες ADSL2+ πάνω από δίκτυο Ethernet,

• με την τρέχουσα επέκταση του δικτύου ADSL προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχουν εγκατεστημένες περισσότερες από μισό εκατομμύριο πόρτες,

• οι τιμές για τους πελάτες του ΟΤΕ (χονδρικής και λιανικής) μειώνονται συνεχώς:

o μειώσεις από 20% έως και 49% στις τιμές του ADSL ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2005

o Σήμερα, οι τιμές του ΟΤΕ για ADSL ξεκινούν από 22,5 ευρώ με ΦΠΑ, περιλαμβάνοντας όλα όσα χρειάζονται για μια ευρυζωνική σύνδεση στο internet χωρίς περιορισμούς (flat rate),

o έως και 59% μειώθηκαν πρόσφατα οι τιμές χονδρικής για μισθωμένες γραμμές υψηλών ταχυτήτων, δίνοντας την ευκαιρία στους παρόχους να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην διάδοση της ευρυζωνικότητας.

Αν πραγματικά ο ΣΑΤΠΕ επιθυμεί να συμβάλει στην προώθηση της ευρυζωνικότητας, αντί να προχωρεί σε κινήσεις λεκτικού εντυπωσιασμού, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά:

• καλώντας τα μέλη του να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον ΟΤΕ ώστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων πορτών ADSL.

• σταματώντας την καταστροφολογία και επηρεάζοντας θετικά την κοινή γνώμη για τα οφέλη του internet και τη διάχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί λόγοι για τη μη διάδοση της ευρυζωνικότητας στην ελληνική κοινωνία είναι ότι, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, οι πολίτες δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του διαδικτύου και των Η/Υ στην καθημερινότητά τους, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος όλων μας δεν πρέπει να είναι η διαρκής αναφορά στις ελλείψεις ή καθυστερήσεις του παρελθόντος αλλά πώς θα επιταχυνθεί η αναπτυξιακή πορεία της ευρυζωνικότητας προς όφελος όλης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και της χώρας.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top