Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Ευρωφραγή σε γούνες από σκύλους και γάτες

Ειδήσεις - 19/12/2006

Ρούχα, αξεσουάρ αλλά ακόμα και παιδικά παιχνίδια κατασκευασμένα από γούνα γάτας ή σκύλου κυκλοφορούν, συχνά παράνομα, στα κράτη-μέλη και οι Βρυξέλλες εισηγήθηκαν διά του επιτρόπου Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού, την πλήρη απαγόρευση της χρήσης τέτοιας γούνας στην Ευρώπη.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κυπριανού, έρευνες σε κράτη μέλη έχουν εντοπίσει τη χρήση τέτοιας γούνας σε διάφορα είδη, από ρούχα μέχρι αξεσουάρ, όπου ενίοτε δεν αποτελούν παρά ελάχιστη σε έκταση διακόσμηση, χωρίς φυσικά να αναφέρεται ποτέ η πραγματική προέλευσή της.

Η Ελλάδα όπως και τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη ήδη έχει επιβάλει νομοθετική απαγόρευση όμως σε κάθε χώρα η νομοθεσία είναι διαφορετική καθώς αναλόγως της χώρας μπορεί να περιλαμβάνει την απαγόρευση της εκτροφής ή και σφαγής των ζώων αυτών ή να επιβάλλει περιορισμούς ως προς τη σήμανση, την παραγωγή ή και τις εισαγωγές.

Αυτό με τη σειρά του δυσχεραίνει την παρακολούθηση και καταπολέμηση του φαινομένου καθιστώντας αναγκαία την ενιαία νομοθετική ρύθμιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επισημαίνει πάντως η Επιτροπή ότι αν και η παρακολούθηση του φαινομένου δεν είναι εύκολη, οι γούνες αυτές πρέπει να είναι σχεδόν στο σύνολό τους εισαγόμενες, κυρίως από την Ασία καθώς δεν είναι γνωστό να εκτρέφονται για τη γούνα τους σκύλοι και γάτες εντός της Ε. Ε.

Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή προτείνει σχέδιο κανονισμού περί καθολικής απαγόρευσης των εισαγωγών, εξαγωγών και της εμπορίας γούνας γάτας και σκύλου απανταχού της Ενωσης. Παράλληλα δε προτείνει τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού για την επιβολή της απαγόρευσης, κυρίως με τη στενή συνεργασία των κρατών-μελών μεταξύ τους και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών διαχωρισμού του σκύλου από το… τσιντσιλά, όπως είναι η ανάλυση DNA ή η φασματομετρία. Επόμενο βήμα είναι η έγκριση της σχετικής πρότασης κανονισμού από το Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις, στο Συμβούλιο Υπουργών, με βάση τη διαδικασία της συναπόφασης.

Πηγή:Kathimerini
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top