Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Έφυγε ο Νίκος Κούρκουλος

Ειδήσεις - 31/01/2007

Πέθανε στις 30/1/07, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σε ηλικία 73 ετών, ο Νίκος Κούρκουλος, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο σπουδαίος ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες.

Από πολύ νέος αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο αρχαίο ελληνικό δράμα, σε μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ο Νίκος Κούρκουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία, άφησε τη σφραγίδα του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Γεννημένος το 1934 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου. Αγάπησε πολύ τον αθλητισμό , στο γυμνάσιο έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς τυχαία, διαβάζοντας βιβλία για το θέατρο, πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

Στην απόφασή του αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα και τον καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού, από όπου και αποφοίτησε το 1958.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 , με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στην "Κυρία με τις καμέλιες" του Αλ Δουμά.

Μεγάλη αίσθηση έκανε με την εμφάνιση του στον κινηματογραφικό "Κατήφορο" και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες που πρόβαλαν στο πρόσωπό του το πρότυπο του σκληρού αλλά καλόκαρδου άντρα που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ανθρωπιά. "Λόλα", "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", "Κατηγορώ τους ανθρώπους", "Κοινωνία ώρα μηδέν", είναι κάποιες απο τις ταινίες που τον έκαναν το πιο εμπορικό όνομα της δεκαετίας του '60.
Ο Νίκος Κούρκουλος βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με βραβεία Α' ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στους "Αδίστακτους" (1965) και τον "Αστραπόγιαννο" (1970).

Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν το θέατρο, απ’ το οποίο ποτέ δεν απομακρύνθηκε. Επαιξε όλα τα είδη θεάτρου , από βουλβάρτο έως αρχαία τραγωδία, με πολλούς θιάσους: της Μ. Ανουσάκη στη Μήδεια, της Ελ. Βεργή στη "Νίκη χωρίς φτερά" του Μ. Αντερσον, της Βέμπο στο "Δίλημμα του Κυρίου Ρόουντς του Γκρ. Γκρην", της Βίλμας Κύρου, στην "Ηλίθια" του Μ. Ασάρ, στον θιάσο της Ελλης Λαμπέτη και την "Μικρή μας πόλη του Θ. Ουάιλντερ", με την Τζένη Καρέζη στην "Γειτονιά των Αγγέλων" του Ι. Καμπανέλη, σε μουσική Θεοδωράκη, απ’όπου και το διάσημο ντουέτο του με την Καρέζη όταν τραγουδούν "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη με "Ιούλιο Καίσαρα" του Σέξπηρ, κ.ά.

Επίσης, εμφανίστηκε στο Μπρόντγουέη με τη Μελίνα Μερκούρη στο "Ίλια Ντάρλινγκ" , του Ζυλ Ντασέν.

Το 1972 συγκροτεί δικό του θίασο και δύο χρόνια αργότερα τον στεγάζει στο δικό του θέατρο, το "Κάππα", όπου πρωταγωνιστεί στον "Γλάρο" του Τσέχωφ, στην "Όπερα της Πεντάρας" του Μπρεχτ, την "Επιστροφή" του Πίντερ, στο "Ψηλά από τη Γέφυρα" του Μίλερ, "Στη φωλιά του Κούκου" του Βάσερμαν κ.ά.

Το 1982 ερμήνευσε τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, με το Εθνικό στην Επίδαυρο .

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή, πάλι με το Εθνικό, του οποίου έγινε διευθυντής, το 1994.

Νέα πνοή στο Εθνικό Θέατρο

Ο Νίκος Κούρκουλος επέμενε να πηγαίνει στο γραφείο του στο Εθνικό μέχρι τέλους, αν και η αρρώστια του είχε διαγνωσθεί απο το 2001. Άλλωστε είχε κάνει προσωπικό του θέμα το πρόβλημα της αποκατάστασης του κτηρίου στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης και πλέον θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πάλεψε και κέρδισε την ριζική αναδιάρθρωση της Κρατικής Σκηνής. Ανοιξε τις για χρόνια κλειστές πόρτες του σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών.

Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ "Βίρα της άγκυρες" των Β. Παπαθανασίου- Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά , δύο απο τον πρώτο γάμο του με την Μελίτα, την Μελίτα και τον ηθοποιό Αλκη Κούρκουλο, και την Εριέτα και τον Φίλιππο, απο την Μαριάννα Λάτση, δεύτερη σύζυγό του.

ert.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top