Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Αστεροειδής ενδέχεται να πλησιάσει τη Γη το 2036

Ειδήσεις » Κόσμος - 19/02/2007

Ένας αστεροειδής ενδέχεται να πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη το έτος 2036, και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την διοργάνωση μιας διαστημικής αποστολής που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο σύγκρουσής του με τον πλανήτη, υποστήριξαν χθες Σάββατο αμερικανοί αστροναύτες και επιστήμονες.

Αστρονόμοι παρακολουθούν έναν αστεροειδή τον οποίο έχουν ονομάσει Apophis, και επισημαίνουν ότι υπάρχει 1 πιθανότητα στις 45.000 να χτυπήσει τη Γη την 13η Απριλίου 2036.

Παρά το ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης του συγκεκριμένου αστεροειδούς με την Γη είναι χαμηλές, πρόσφατα το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε εντολή στη NASA να παρακολουθεί πιο προσεκτικά τους αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιές που θα τους φέρουν κοντά στη Γη προκειμένου να εντοπίσουν δυνητικές απειλές στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ο πρώην αστροναύτης Ράστι Σουέικαρτ δήλωσε ότι "όλες οι χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο" και πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε ένα σύνολο αρχών και κανόνων για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό".

Ο Σουέικαρτ, μέλος της αποστολής του Apollo 9 που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη σελήνη τον Μάρτιο του 1969, είπε ακόμη ότι θα παρουσιάσει νέα στοιχεία στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος και ένα σχέδιο για την δημιουργία ενός συνόλου κανόνων για μια αντιμετώπιση από όλες τις χώρες του κόσμου τέτοιων απειλών.

Ειδικοί προτείνουν την αλλαγή πορείας "απειλητικών" αστεροειδών με την χρήση τεχνικών για την δημιουργία βαρυτικών πεδίων. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, μήκους περίπου 140 μέτρων, θα χρειαζόταν περίπου 12 ημέρες επηρρεασμού του βαρυτικού του πεδίου, δήλωσε ο πρώην αστροναύτης Εντ Λου. Το κόστος μιας τέτοιας αποστολής, πρόσθεσε, θα έφθανε τα περίπου 300 εκατ. δολάρια.

Η ΝΑΣΑ σημειώνει ότι οι επακριβείς συνέπειες της σύγκρουσης με τη Γη ενός αστεροειδούς μήκους 140 μέτρων εξαρτώνται από τη σύνθεσή του και την γωνία πρόσκρουσης. Ο Πολ Σλόβιτς, πρόεδρος της εταιρίας ανάλυσης κινδύνων Decision Research, εκτίμησε ότι ένας τέτοιος αστεροειδής θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη ή περιοχή.

www.kathimerini.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top