Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Το τελευταίο πιάνο του Σοπέν βρέθηκε στην Αγγλία

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Μουσική » Νέα - 23/03/2007

Το μεγάλο πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) με το οποίο έδωσε τα κονσέρτα της τελευταίας του περιοδείας, βρέθηκε σε εξοχική κατοικία στην Αγγλία χάρη στο ερευνητικό έργο ενός ελβετού υπότροφου μουσικών σπουδών.

Ο βρετανός συλλέκτης 'Αλεκ Κόμπε που είχε αγοράσει το πιάνο πριν από 20 χρόνια αντί 2.000 στερλινών, δεν γνώριζε ότι το εν λόγω μουσικό όργανο αποτελούσε μέρος της μουσικής ιστορίας: "Δεν είχα ιδέα ότι είχαμε ένα παγκόσμιο μνημείο της δυτικής μουσικής", είπε.

Για τουλάχιστον 150 χρόνια μετά το θάνατο του γαλλοπολωνού συνθέτη, το πιάνο είχε χαθεί έως τη στιγμή που ο καθηγητής Ζαν Ζακ Αϊγκελντίνγκερ εξέτασε τα λογιστικά βιβλία του γάλλου κατασκευαστή πιάνων Κ. Πλεγιέλ.

Ο υπότροφος που είχε συναντήσει τον Κόμπε σε συνέδριο για τον Σοπέν, πήγε να μιλήσει με τον συλλέκτη κατέχοντας πολλές λεπτομέρειες για το πού και σε ποιόν έχουν πωληθεί όλα τα πιάνα Pleyel. Από τον αριθμό σειράς του, ο φοιτητής μπόρεσε να ξεχωρίσει ότι το πιάνο του Κόμπε ήταν αυτό που αγόρασε ο συνθέτης στη Βρετανία στην τελευταία περιοδεία του το 1948.

"Ήταν μια σπάνια στιγμή" είπε ο Κόμπε, λάτρης των παλιών μουσικών οργάνων με πληκτρολόγιο. "Υπάρχουν άλλα τρία πιάνα που είναι γνωστό ότι ανήκαν στον Σοπέν, Ένα στο Παρίσι, ένα στη Μαγιόρκα και ένα τελευταίο στη Βαρσοβία", πρόσθεσε.

Πριν αναχωρήσει από τη Βρετανία για να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου ένα χρόνο μετά πέθανε, ο Σοπέν πούλησε το πιάνο σε μια αγγλίδα ευγενή τη Λαίδη Τρότερ. Το πιάνο κληροδοτήθηκε σε κάποιον συγγενή και κατέληξε σε μια έπαυλη στην εξοχή, πριν τεθεί σε δημοπρασία και τελικά πωληθεί στον Κόμπε από έναν έμπορο παλαιών πιάνων.

Ο Σοπέν κάποτε παρατήρησε "Τα πιάνα Πλεγιέλ είναι η τελευταία λέξη της τελειότητας". Το πιάνο μέρος της συλλογής μουσικών οργάνων του Κόμπε εκτίθετο στα Χάτσλαντς, σε εξοχική κατοικία στη νότια Αγγλία υπό την αιγίδα της οργανισμού Βρετανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θεωρείται η πλέον εξαίρετη μουσική συλλογή που περιλαμβάνει όργανα των Μπαχ, Μότσαρτ, Μάλερ, Πουρσέλ.

otenet.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top