Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Η σελίδα που καταργεί τις μηχανές αναζήτησης

Τεχνολογία » Internet και ISPs - 08/05/2007

Η διαδικτυακή έρευνα είναι χρονοβόρα. Οι εργατοώρες που απαιτεί η εύρεση των πηγών είναι πολλές και τα αποτελέσματα συνήθως δυσανάλογα φτωχά. Οι μεγατόνοι της πληροφορίας διυλίζονται με λέξεις-κλειδιά και με παραπομπές που κοσκινίζονται ξανά και ξανά.

Λύση σ' αυτό το χάος του κυβερνοχώρου φιλοδοξεί να δώσει το ερευνητικό πρόγραμμα «Βoemie» που υλοποιεί εδώ και 3 χρόνια το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δημόκριτου, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 5 κορυφαία στην Ε.Ε.!

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα θα ανοίξει μια καινούργια ατζέντα προς την κατεύθυνση της γνώσης, μέσω της ανάλυσης δεδομένων από κάθε διαθέσιμο μέσο στο διαδίκτυο (βίντεο, ήχο, κείμενο και εικόνα).

Οσον αφορά στον τελικό χρήστη, το έργο θα παρέχει ουσιαστικά μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης πληροφορίας, η οποία θα μπορεί να παράγει και να εμπλουτίζει το περιεχόμενο της βάσης με ημιαυτόματο τρόπο από τη διάσπαρτη πληροφορία του κυβερνοχώρου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, διευθυντής έρευνας, ήταν ο εμπνευστής του έργου «Βoemie», το οποίο σχεδίασε με την υποστήριξη των ερευνητών-συνεργατών του Γ. Παλιούρα, Στ. Περαντώνη, Β. Καρκαλέτση και τους άλλους συνεργάτες του Ινστιτούτου, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο.

«Μέσω του Διαδικτύου κατακλυζόμαστε από τεράστιο πλήθος πληροφορίας, όχι πάντοτε έγκυρης, και το πρόβλημά μας είναι πώς μέσα από αυτήν την υπερπληροφόρηση θα μπορούσαμε να βρούμε τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Σπυρόπουλος.

«Το έργο μας φιλοδοξεί να ερευνήσει σε βάθος και να αναπτύξει τεχνολογία που θα οδηγήσει σε νέα μοντέλα και μεθοδολογίες προσέγγισης του προβλήματος, έτσι ώστε να αξιοποιείται κατάλληλα ο συνδυασμός της πληροφορίας που λαμβάνουμε από τα διαφορετικά μέσα πληροφόρησης για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια στατική βάση δεδομένων, αλλά με μια βάση γνώσης, η οποία αλλάζει, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα και πιθανά οι σχέσεις εντός της ενότητας. Η εξαγόμενη γνώση που πρέπει να ενσωματωθεί στη βάση μπορεί να περιέχει νέες έννοιες ή νέες σχέσεις που θα πρέπει να ενσωματωθούν με τη δυνατόν μικρότερη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα και το αποτέλεσμα να οδηγεί πάντα σε μια επικαιροποιημένη και λειτουργική βάση γνώσης», καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.

Το έργο έχει συνολική διάρκεια 3 έτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2009.

Πως θα λειτουργεί

«Για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο αναπτύξαμε αυτόματα ή ημιαυτόματα συστήματα, τα οποία θα... «περιπολούν» στο Διαδίκτυο, θα εντοπίζουν ιστοχώρους και σελίδες με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές ενδιαφέροντος και θα ενημερώνουν αυτόματα μια βάση γνώσης της συγκεκριμένης θεματικής περιοχής. Στη συνέχεια, με ενημερωμένες τις βάσεις αυτές, θα μπορεί ο χρήστης να λαμβάνει πολύ πιο εύκολα την πληροφορία που τον ενδιαφέρει», αναφέρει ο ερευνητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.boemie.org
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top