Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

H Microsoft αναστατώνει τον κόσμο του Open Source

Τεχνολογία - 16/05/2007

Παρακολουθώντας μερικές παγωμένες αντιδράσεις, στην αμφισβητούμενη συμφωνία της Microsfot με τη Novell για τις πατέντες λογισμικού τον προηγούμενο χρόνο, ο γίγαντας του λογισμικού αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο επιθετική τακτική στην προσπάθειά της να πείσει τις εταιρίες λογισμικού ανοιχτού κώδικα να αποχτήσουν άδεια για την τεχνογνωσία που υποστηρίζει ότι τους παρέχει.

Σε μια συνέντευξή του στο Fortune Magazine αυτής της εβδομάδας, ο κορυφαίος δικηγόρος της Microsoft Brad Smith, ανέφερε ότι μετά από ένα αρχικό έλεγχο η εταιρία του πιστεύει ότι έχουν παραβιαστεί τουλάχιστον 235 πατέντες της Microsoft από το ελεύθερο λογισμικό και από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αν και σταμάτησε πριν να προχωρήσει σε αναλυτικές λεπτομέρειες. Ποιο ειδικά ανέφερε ότι ο πυρήνας(kernel) του Linux παραβιάζει 42 πατέντες της Microsoft, το user interface και άλλα σχεδιαστικά 65, το OpenOffice.org παραβιάζει 45 και άλλα πακέτα παραβιάζουν 83 πατέντες της Microsoft.

H Microsoft μπορεί να έχει πολλούς λόγους που προκαλεί αυτή την αναταραχή για τις πατέντες λογισμικού: να καθυστερήσει την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού, να προκαλέσει φόβο για κινδύνους νομιμότητας μεταξύ των πελατών για το ανοιχτό λογισμικό και φυσικά να κερδίσει τα χρήματα που πιστεύει ότι της αναλογούν από μια ομάδα που είναι απρόθυμη να συνεργαστεί.

Σύμφωνα όμως με τον Horacio Gutierrez, αντιπρόεδρο του intellectual property and licensing της Microsoft, η κίνηση αυτή της εταιρίας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φέρει όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που τώρα δεν είναι. Το περιοδικό Fortune εκτιμά πως είναι ζήτημα χρόνου πριν η Microsoft γίνει επιθετική απέναντι στις εταιρίες που δεν δέχονται να συμβιβαστούν.

Πηγή: CNET News
Αναδημοσίευση από TechTeam.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top