Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Συνεργασία Kallisti Ferries - Αρχιπέλαγος

Περιβάλλον - 06/12/2007

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, μέσω της υπογραφής σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την ναυτιλιακή εταιρεία Kallisti Ferries, υλοποιεί αποφασιστικά βήματα για την άμεση εφαρμογή πρότυπων μέτρων αειφόρου ναυσιπλοίας.

Συνεργασία Kallisti Ferries - Αρχιπέλαγος

Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη μίας νέας νοοτροπίας και πρακτικής, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλείται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, από τις ακτοπλοικές δραστηριότητες, δεδομένης της μεγάλης κίνησης επιβατηγών πλοίων στις Ελληνικές θάλασσες.

Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ «Αρχιπελάγους» και «Καλλίστη», θα αποτελέσουν Οδηγό και Πρότυπο στον τομέα ανάπτυξης της αειφόρου ακτοπλοίας στην Ελλάδα, καθώς θα περιλαμβάνουν πλήθος καινοτόμων ενεργειών και δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά, βάσει του μνημονίου συνεργασίας:

•    Εφαρμόζεται ανακύκλωση των απορριμάτων από τους χώρους επιβατών και ολοκληρωμένη βιολογική επεξεργασία των υγρών λυμάτων των πλοίων (λύματα μηχανής που περιλαμβάνουν πετρελαιοειδή και λιπαντικά μηχανών, καθώς και λύματα από τους χώρους επιβατών).
Αρκεί να τονίσουμε ότι ένα επιβατηγό πλοίο που ταξιδεύει στις Ελληνικές θάλασσες μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 2000 ανθρώπους, αριθμό που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μίας μικρής πόλης, συχνά πολύ μεγαλύτερης από τις κωμοπόλεις των λιμανιών που προσεγγίζουν τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοίας. Αυτό συνεπάγεται τόνους απορριμάτων και λυμμάτων, προερχόμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εν πλω, να παράγονται σε καθημερινή βάση. Κάθε προσπάθεια των νησιωτικών περιοχών να διαχειριστούν τα λύμματα τους στην ουσία ακυρώνεται, όταν ένα επιβατηγό πλοίο, απορρίπτει τα λύμματά του ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, πρακτική που δυστυχώς υλοποιείται καθημερινά από συγκεκριμένες εταιρείες, ενάντια στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία).

•    Χρησιμοποιούνται μη-τοξικά υφαλοχρώματα και σχετικά υλικά, πιστοποιημένα για την καθαρότητά τους από βαρέα μέταλλα και απαγορευμένες τοξικές ουσίες. (Ενάντια στη σχετική νομοθεσία, αυτές οι τοξικές ουσίες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην ελληνική ναυσιπλοία).

•    Ενεργοποιούνται τα πληρώματα γέφυρας των πλοίων της «Καλλίστη», που σαν ναυτικοί, περισσότερο από κάθε άλλον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Αιγαίο πέλαγος σε καθημερινή βάση, για την παρατήρηση και καταγραφή θαλάσσιων ειδών (φάλαινες, δελφίνια), έπειτα από ειδική εκπαίδευση από το Αρχιπέλαγος. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνουν δεδομένα που συμβάλλουν στη θαλάσσια παρατήρηση υλοποιεί το Αρχιπέλαγος στις Ελληνικές θάλασσες.

•    Προσφέρεται στο επιβατικό κοινό μία πύλη περιβαλλοντικής γνωριμίας με τα σπάνια οικοσυστήματα των Ελληνικών θαλασσών, μετατρέποντας τα ταξίδια σε μία δημιουργική διαδικασία ενημέρωσης και γνώσης, ενώ παράλληλα λειτουργούν σαν εισαγωγική γνωριμία με το φυσικό πλούτο του εκάστωτε προοορισμού, του Αιγαίου και των Ελληνικών θαλασσών συνολικά. Με τη χρήση των οπτικο-ακουστικών μέσων του πλοίου θα προβάλεται υλικό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του Αρχιπελάγους, ενώ θα διατίθεται στο επιβατικό κοινό και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

•    Προσφέρεται οργανωμένη και δωρεάν μεταφορά τραυματισμένων θηλαστικών και πτηνών που θα αποστέλλονται στα νησιά για περίθαλψη και απελευθέρωση.


•    Τέλος, προωθείται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων.

Πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων πετρελαιοειδών, καθώς ακόμα και όταν ένα πλοίο είναι στάσιμο σε λιμάνι, δεδομένου ότι οι ηλεκτρομηχανές του δεν παύουν να λειτουργούν καταναλώνουν εκατοντάδες λίτρα πετρελαίου. Σημειώνουμε ότι παρόλο που δεν υφίσταται παγκοσμίως, περιοριστικός νόμος που να καθορίζει ανώτατα όρια στις εκπομπές αερίων από τα πλοία, η Kallisti Ferries δεσμεύεται, επιδεικνύοντας πραγματική θέληση να κάνει πράξη την υπεύθυνη ναυσιπλοία, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, να ερευνήσει την προσαρμογή και εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα πλοία της και αντικατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο για την κίνηση του πλοίου, μειώνοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή ρύπων. (Η χρήση φυσικού αερίου στην ακτοπλοία, εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες).

Στοχεύουμε το παράδειγμα της Kallisti Ferries, να αποτελέσει πρότυπο για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ακτοπλοία, δεδομένης της αναγκαιότητα αειφορικής διαχείρισης των στόλων τους που αποτελούνται από δεκάδες πλοία τα οποία διαπλέουν καθημερινά τις Ελληνικές θάλασσες

(αναδημοσίευση από το επίσημο website του Αρχιπελάγους)
www.archipelago.gr
Tags: περιβάλλον, Αρχιπέλαγος, Kallisti Ferries, ακτοπλοΐα.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top