Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Διάκριση σε Ελληνίδα από την Microsoft

Τεχνολογία » Internet και ISPs - 09/01/2007

H MICROSOFT στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών & Διδακτορικών Υποτροφιών βράβευσε το ερευνητικό έργο της Ελληνίδας κ. Ίριδος Μηλιαράκη, υποψήφιας διδάκτορος στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Μηλιαράκη συγκαταλέγεται στους 22 διδακτορικούς φοιτητές από όλη την Ευρώπη που βραβεύτηκαν για το ερευνητικό τους έργο.
Η έρευνα της κ. Μηλιαράκη επικεντρώνεται σε αλγόριθμους με σκοπό την αποδοτικότερη επεξεργασία επερωτήσεων, εκφρασμένων στη γλώσσα RQL, που απευθύνονται σε δεδομένα RDF(S), τα οποία είναι αποθηκευμένα σε ένα δίκτυο ομότιμων κόμβων (peer-to-peer).

Το ερευνητικό αντικείμενο της διατριβής της βασίζεται στην παρατήρηση ότι, ο Παγκόσμιος Ιστός (το web) εξελίσσεται σε «Σημασιολογικό Ιστό», όπου η πληροφορία θα έχει καλά καθορισμένο νόημα και η αναζήτηση της θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε peer-to-peer δίκτυα.
Προκύπτει, επομένως, η ανάγκη για μοντέλα περιγραφής του περιεχομένου του Σημασιολογικού Ιστού, ώστε οι ιστοσελίδες να περιέχουν όχι μόνο δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή του περιεχομένου τους, αλλά και για το ίδιο το περιεχόμενο, γνωστά σαν «μετα-δεδομένα».

Με την χρήση τέτοιων μοντέλων περιγραφής ιστοσελίδων, το περιεχόμενο που προσφέρεται μέσω του Παγκόσμιου Ιστού θα αποκτήσει νόημα (εξ ού και ο επιθετικός προσδιορισμός «σημασιολογικός").
Ένα τέτοιο μοντέλο μετα-δεδομένων είναι το RDF(S), το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καθιέρωση του Σημασιολογικού Ιστού.
Η γλώσσα RQL προτάθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας το 2000 και είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες γλώσσες επερωτήσεων για μετα-δεδομένα RDF(S).
Στόχος της διατριβής της κ. Μηλιαράκη και του επιβλέποντα καθηγητή της κ. Μανόλη Κουμπαράκη, είναι η εύρεση αποδοτικών μηχανισμών για την αναζήτηση πληροφοριών σε αυτόν τον καινούργιο διαδικτυακό χώρο που περιγράφεται ως «Σημασιολογικός Ιστός».

"Είμαι πολύ ευχαριστημένη που η πρόταση που υποβάλαμε με τον επιβλέποντα Καθηγητή κ. Μανόλη Κουμπαράκη στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών & Διδακτορικών Υποτροφιών της Microsoft έγινε» δήλωσε η κ. Μηλιαράκη. "Το πρόγραμμα αυτό δίνει την δυνατότητα σε νέους υποψήφιους διδάκτορες να αφοσιωθούν στην έρευνα τους και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος συνεργασίας με τους εξαίρετους επιστήμονες των ερευνητικών εργαστηρίων της Microsoft».

Το πρόγραμμα υποτροφιών της Microsoft αποσκοπεί στην ανάδειξη και ενίσχυση του ερευνητικού έργου φοιτητών από όλη την Ευρώπη, των οποίων η έρευνα κρίνεται ότι συμβάλλει στην πρόοδο της επιστήμης της πληροφορικής.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσω του προγράμματος Microsoft Research είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στο ερευνητικό τους έργο επιστήμονες του αύριο, όπως η κυρία Μηλιαράκη», δήλωσε ο υπεύθυνος των ερευνητικών εργαστηρίων της Microsoft στο Cambridge, Dr. Fabien Petitcolas, «Η βράβευση της κ. Μηλιαράκη και η υποστήριξη του έργου της, είναι ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίον μπορούμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία».

Οι 22 Ευρωπαίοι ερευνητές, των οποίων τα ονόματα ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, θα λαμβάνουν ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους €30.000 για τις ανάγκες της έρευνάς τους.
Επιπλέον, η Microsoft θα προμηθεύσει κάθε βραβευθέντα ερευνητή με ένα laptop που θα περιλαμβάνει το ανάλογο, προς τις ανάγκες της έρευνάς του, λογισμικό.

www.kathimerini.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top