Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Συνέντευξη από τα Γυμνά Καλώδια

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Μουσική » Συνεντεύξεις - 27/02/2008

Τα Γυμνά Καλώδια είναι ένα συγκρότημα Ελληνικού (Ελληνόφωνου) ροκ, το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, ενώ συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία, πάντα πολύ κοντά στο κοινό του. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το cd "Μια Ζωή Σε Μια Στιγμή". Αποφασίσαμε λοιπόν να τους πάρουμε συνέντευξη για να μάθουμε τι ακολουθεί...

Συνέντευξη από τα Γυμνά Καλώδια
  • Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από ένα σύντομο βιογραφικό. Ξεκινήσατε το 2000, μπήκατε στη δισκογραφία το 2005 και από τότε έχετε κυκλοφορήσει 3 album. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω για το πως ενωθήκατε, αλλά και για την πορεία σας μέσα σε αυτά τα χρόνια;

    Η μπάντα ξεκίνησε το 2000 από τον Θανάση Μπουρίκα (τύμπανα) και το Χρήστο Καλογράνη (φωνή, κιθάρα). Ουσιαστικά ξεκίνησε από μία φιλική φάση καθώς και την αγάπη για μουσική. Μέχρι το 2005 δεν είχαμε σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να ηχογραφήσουμε κάποιο CD και πόσο μάλλον να κάνουμε live. Ήταν απλά μια ενασχόληση που μας έδινε χαρά, γράφοντας δικά μας τραγούδια και παίζοντας διασκευές. Βέβαια είχαμε κάνει 2 demo μέχρι τότε. Το 2005 γράψαμε το 1ο CD μας (ομόνυμο)  και αμέσως μετά ήρθε στην μπάντα ο Κωσταντίνος Ζορμπάς (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Ροντογιάννης (μπάσο). Ο Κώστας ήταν παλιός γνωστός και φίλος, και με τον  Παναγιώτη βρεθήκαμε από έναν κοινό γνωστό. Αρχίσαμε τις πρώτες συναυλίες και το υλικό για το 2ο CD όλο και πλήθαινε, οπότε αποφασίσαμε ότι μάλλον είχε έρθει η ώρα να το εκδόσουμε. Και έτσι κι έγινε. Το 2006 βγήκε το δεύτερο cd με τίτλο ‘Η Νεράιδα της Απελπισίας’ από την ίδια εταιρία που έβγαλε και το πρώτο, την Live Records. Το τέλος του 2006 έγινε  παραγωγός της μπάντας ο Παναγιώτης Νταβέλος, και τον Σεπτέμβρη του 2007 γράψαμε τον 3ο δίσκο μας, ‘Μια ζωή σε μια στιγμή’. Εν τω μεταξύ, κάναμε και διάφορες συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και συνεχίζουμε να κάνουμε.


  • Γυμνά ΚαλώδιαΜέσα σε αυτό το διάστημα έχετε αποκτήσει ένα αρκετά "πιστό" κοινό. Πως είναι γενικά η σχέση σας με το κοινό σας;

    Η σχέση μας με το κοινό είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακή και ειλικρινής. Και αυτό πιστεύω είναι προς όφελος όλων μας. Εμείς αισθανόμαστε πολύ καλά με αυτό που κάνουμε και οι φίλοι που επιλέγουν να ακούσουν τη μουσική μας θέλουμε να αισθάνονται το ίδιο ικανοποιημένοι. Πιστεύουμε λοιπόν πως λειτουργεί έτσι απλά. Σέβεσαι το κοινό σου και το κοινό σου σε εμπιστεύεται.

  • Η μουσική σας απέχει πολύ από τον mainstream ήχο που έχουν τα ελληνικά media. Πόσο σας δυσκολεύει αυτό στην πορεία σας;

    Τα ελληνικά media δεν αχολούνται με την ελληνική ροκ μουσική. Ποτέ δεν το έκαναν και ίσως ποτέ να μην το κάνουν. Αν mainstream είναι αυτό το που ακούμε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, τότε εννοείτε ότι χαιρόμαστε που απέχει από αυτά. Άποψή μας είναι, οτι  καλύτερα που δεν μας στηρίζουν τα media γιατί αν και στο χώρο μας η διαφήμιση είναι απαραίτητη, η υπερδιαφήμιση καταντά ενοχλητική.

  • Κάτι άλλο που μας κάνει εντύπωση είναι το πως είστε εξαιρετικά δημιουργικοί. Μέσα σε τρία χρόνια έχετε κυκλοφορήσει 3 album. Δεν φοβάστε μήπως οι πολύ γρήγορες κυκλοφορίες τελικά επηρεάσουν αρνητικά τον ήχο σας;

    Δεν βλέπουμε τον λόγο οι πολύ γρήγορες κυκλοφορίες να επηρεάσουν αρνητικά τον ήχο, παρά μόνο θετικά, εφόσον όμως δεν γίνονται πιεστικά. Όταν ένα album είναι έτοιμο, τότε πρέπει να ηχογραφηθεί. Εξάλου και τα 3 album παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις στον ήχο, αλλά κοινα σημεία στη θεματολογία και στο ύφος. Και για εμάς τα καινούρια τραγούδια είναι τρόπος να μετράμε την εξέλιξή μας. Μας αρέσει πολύ να δημιουργούμε..

  • Οι στίχοι σας είναι συνήθως πολύ μελαγχολικοί. Αυτό αποτυπώνει τη στάση σας στη ζωή γενικά;

    Η στιχουργική θεματολογία της μπάντας εξελίσετε γύρω από θέματα συναισθηματικά, αφηγηματικά, κοινωνικά ή και πολιτικά. Θεωρούμε ότι απλά εκφράζουμε τον τρόπο σκέψης μας. Επίσης θεωρούμε ότι πολλά πράγματα είναι χιλιοειπωμένα και απλά ο τρόπος έκφρασής μας ίσως να διαφέρει από έναν γενικά χρησιμοποιημένο τρόπο από πολλούς. Οι στίχοι μπορεί μερικές φορές για μερικούς να είναι μελαγχολικοί αλλά ίσως να είναι και αισιόδοξοι. Θέλουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που αξίζουν στη ζωή μας, γιατί την σεβόμαστε, για όλες της της πλευρές.

  • Στο τελευταίο cd σας έχετε μια συνεργασία με τον Μάνο Ξυδούς. Πως προέκυψε;

    Ο Μάνος Ξυδούς είναι χρόνια φίλος και συνεργάτης του παραγωγού μας Παναγιώτη Νταβέλου, από τις ηχογραφήσεις των Πυξ Λαξ, αλλά και παλεώτερα. Θεώρησε και ο Τάκης αλλά και εμείς, ότι το συγκεκριμένο τραγούδι θα πήγαινε λόγω ύφους να συμμετέχει ο Μάνος Ξυδούς, ο οποίος μας έχει βοηθήσει πολύ και τον θεωρούμε πια φίλο μας.


  • Η σχέση σας με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες; Και τι ακούτε γενικά;

    Γενικά ακούμε τις καινούριες μουσικές και τις καινούριες ιδέες και όπως όλοι, άλλα μας αρέσουν άλλα όχι. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με φίλους καλλιτέχνες ή και συγκροτήματα και γενικότερα προσπαθούμε αυτές τις σχέσεις να τις διευρύνουμε.

  • Μια πολύ ωραία κίνηση που κάνατε ήταν η κυκλοφορία των πρώτων 2 album σας δωρεάν στο internet. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Δεν σας ενδιαφέρει η πώληση τους;

    Η πώληση ενδιαφέρει τους πάντες, αλλά πιο πολύ τις εταιρίες. Αλλά, η δισκογραφία έχοντας πεθάνει εδώ και καιρό, ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή σου, είναι απλά το να καταφέρεις να φτάσεις στα αυτιά του ακροατή και κατόπιν να τον αφήσεις να επιλέξει. Και για εμάς, δεν υπάρχει λόγος να μην χαρίζουμε τα τραγούδια. Είναι παιδιά μας, τα αγαπάμε, και επιλέξαμε να είναι ελεύθερα. 


  • Γενικά η στάση σας απέναντι στο file sharing στο internet ποια είναι; Πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι πειρατεία. Και γενικά η άποψη σας για την πειρατεία;

    Η πειρατεία βλάπτει τις εταιρίες, όχι τους καλλιτέχνες. Απλά όμως, όταν γεμίζουμε το pc μας με mp3, τις περισσότερες φορές δεν τα ακούμε όλα προσεκτικά. Όταν παλιότερα αγοράζαμε το βινύλιο, δίναμε περισσότερη σημασία. 


  • Έχετε μια πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία και το internet γενικά. Αφού το site μας είναι και τεχνολογικό, μερικές σχετικές ερωτήσεις... που "σερφάρετε" γενικά;

    Ασχολούμαστε πολύ με τα blogs, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε το internet για να βρούμε πληροφορίες για κάτι που ψάχνουμε.


  • Ασχολείστε με τα ελληνικά blog; Πιστεύετε ότι έχουν δύναμη να επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα;

    Τα blogs έχουν μεγάλη δύναμη, και ευτυχώς για αυτό. Δεν θα ξεχάσω τα πλήθη των bloggers στο Σύνταγμα το καλοκαίρι με τις φωτιές. Αν δεν υπήρχαν τα blogs, δεν θα μπορούσαν ποτέ να επικοινωνήσουν και να μαζευτούν τόσοι άνθρωποι. Στην συναυλία στο Σύνταγμα ήταν σχεδόν 20,000.

  • Η τεχνολογία και οι ευκολίες της ηχογράφησης σε home studios βοηθάνε τελικά τη μουσική ή αποπροσανατολίζουν τους νέους δημιουργούς;

    Τα home studios έχουν βοηθήσει πολύ στην δημιουργία, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός είναι το τραγούδι και όχι η τεχνολογία που κρύβει. Γενικά όμως βοηθούν πολύ και οικονομικά. Γράφεις ιδέες, συνθέσεις χωρίς άγχος και χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις άπειρα χρήματα.


  • Αυτό το διάστημα τι κάνετε; Που μπορούμε να σας ακούσουμε;

    Αυτήν την αποχή σχεδιάζουμε τις συναυλίες της άνοιξης και του καλοκαιριού σε Αθήνα, επαρχία και Κύπρο. Γράφουμε και μερικά τραγούδια για το επόμενο album.


  • Κάποια μελλοντικά σχέδια ή επόμενες κινήσεις;

    Υπάρχουν αρκετές ιδέες για τιν εξέλιξη του συγκροτήματος αλλά καλό θα ήταν να μη τις αποκαλύψουμε πριν γίνουν πράξεις.

Ευχαριστούμε πολύ τα Γυμνά Καλώδια για τον χρόνο που διάθεσαν για αυτή τη συνέντευξη. Δείτε περισσότερα για τα Γυμνά Καλώδια από εδώ, ή από το επίσημο Επίσημο site. Μεταξύ των άλλων μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα σε mp3 τα δύο πρώτα τους Albums. Επίσης δείτε τη σελίδα τους στο Myspace.

Για περισσότερη μουσική ή για να σχολιάσετε αυτή τη συνέντευξη, ελάτε στα μουσικά forums του Pramnos.net!
Tags: Γυμνά Καλώδια, ροκ, συνέντευξη, Μάνος Ξυδούς, rock, interview.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top