Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Συνέντευξη από τους Stavento

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Μουσική » Συνεντεύξεις - 03/04/2008

Για τη συνέντευξη αυτή μιλούσαμε στο forum από την κυκλοφορία του δεύτερου cd τους. Τώρα, με αφορμή τελικά την κυκλοφορία του τρίτου cd, ήρθε η ώρα για τη συνέντευξη από τους Stavento. Με πολλές ερωτήσεις από τα μέλη του site μας που έγιναν σε όλο αυτό το διάστημα.

Συνέντευξη από τους Stavento
Η συνέντευξη έγινε τηλεφωνικά από τον Γιάννη - Πάστη 'mrpc' Γλαρό και το Στέλιο 'vadam' Βρανά. Μιλήσαμε με τον Μιχάλη ή Μέθυσο. Ευχαριστούμε και τον Tr3LaRa για τη βοήθειά του.

- Γ.: Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Από το forum μας ρωτάει η tina, ποια είναι η βιογραφία σας, που ξεκινήσατε κλπ...
- Μ.: Αυτά νομίζω είναι είναι και στη σελίδα μας στο stavento.gr. Θες να στα ξαναπώ;
- Γ.: Πες μας μερικά κλειδιά για τον κόσμο που δεν τα ξέρει.
- Μ.: Ωραία. Πριν από τους Stavento εγώ και ο Κώστας είμασταν στη Freestyle productions. Ο καθένας έκανε τα δικά του εκεί πέρα και γουστάραμε, όχι ότι δε γουστάραμε, απλά θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο διαφορετικό από αυτό που γίνονταν εκεί πέρα. Και καθώς μεγαλώναμε νομίζαμε ότι δεν μας ταίριαζε τόσο αυτό το πράγμα, τουλάχιστον εμάς. Όχι ότι έχει κάτι το πράγμα, κατάλαβες τι θέλω να σου πω;
- Γ.: Αλλά θέλατε να προχωρήσετε παραπέρα;
- Μ.: Θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Είναι αυτή η ανάγκη που δημιουργείται σε κάθε άνθρωπο από ένα διάστημα και μετά. Δηλαδή όταν κάποιος άλλος έχει τη δυνατότητα και περιμένεις να σου κάνει κάποιος άλλος την παραγωγή, περιμένεις κάποιος άλλος να ασχοληθεί για σένα, νομίζω αυτό το πράγμα κάπου καταντάει κουραστικό. Οπότε είπαμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Βέβαια αυτό δεν έγινε εν μια νυκτί, δε φύγαμε και είπαμε πάμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Όταν φύγαμε δεν ξέραμε καν αν θα κάνουμε κάτι δικό μας. Ταλαιπωρηθήκαμε με ήχους και διάφορα άλλα πράγματα, και στίχους, μέχρι να δούμε τι ακριβώς κι αν θα είχαμε λόγο μέσα στη δισκογραφία, με καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω. Γιατί πολλές φορές βγαίνουν κάποιοι επειδή κάτι είναι στη μόδα, κατάλαβες;
- Γ.: Ναι αλλά εσείς καταφέρατε και φτιάξατε το δικό σας ήχο ουσιαστικά.
- Μ.: Αυτό ακριβώς, και νομίζω ότι, τώρα δε θέλω να περιαυτολογήσω, δεν είναι και του στιλ μου και δεν είμαι τέτοιος τύπος, αλλά πιστεύω ότι σε αυτό το στιλ έτσι,  στο Πιο Γλυκό Μεθύσι, και σαν δίσκος αλλά και το συγκεκριμένο κομμάτι και το όμορφη, νομίζω ότι άλλαξε κάπως τα πράγματα στη δισκογραφία. Έχω αυτή την εντύπωση. Δηλαδή από εκεί και έπειτα είδαμε rapper να έχουν πιο ελευθερία στο λόγο, ώστε να πουν και για τον έρωτα και όλα αυτά τα πράγματα. Δεν άκουγα, τουλάχιστον εγώ δεν άκουγα πιο πριν.
- Γ.: Όχι, σίγουρα σπάσατε κάποιο ταμπού που υπήρχε.
Και εγώ έτσι νομίζω, έχω αυτή την εντύπωση. Δηλαδή αυτό είναι το κόλπο, ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο να είχε λόγο ύπαρξης μέσα στη μουσική. Νομίζω ότι αυτό προσπαθήσαμε και ως ένα σημείο το πετύχαμε.

- Γ.: Το όνομα Stavento τι σημαίνει; Μας ρωτάει η Pocahontas αλλά σίγουρα θα αναρωτιούνται πολλοί.
- Μ.: Το όνομα Stavento σημαίνει καταφύγιο. Κοίτα, έχει πολλούς όρους βασικά. Είναι και ναυτικός όρος, κάποιοι το χρησιμοποιούν, ας πούμε οι ναυτικοί λένε ότι “έχουμε σταβέντο”, δηλαδή έχουμε κόντρα άνεμο. Το αντίθετο του σταβέντο, το ότι έχουμε καλό άνεμο, είναι το σοφράνο, εντελώς εγκυκλοπαιδικά αυτό. Μέσα στο λεξικό υπάρχει σαν η απάνεμη πλευρά του πλοίου, σαν καταφύγιο είναι κάτι.

- Γ.: Ο zirico3 ρωτάει, για κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τη δουλειά σας, μπορείτε να πείτε ένα λόγο για τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να σας γνωρίσει, να ψάξει να βρει τα cd σας κλπ;
Υπάρχει λόγος πιστεύω, εσύ τι λες;
- Γ.: Όχι σίγουρα, έχουμε καλυφθεί από προηγούμενη απάντηση.
- Μ.: Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει λόγος. Νομίζω ότι θα ακούσει κάτι που είναι διαφορετικό, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, το διαφορετικό δεν είναι πάντα καλό ούτε πάντα κακό. Αυτό το κρίνει ο κόσμος. Απλά θα είναι κάτι διαφορετικό, αυτή την εντύπωση έχω. Εμένα αν μου έλεγε κάποιος “γιατί θα άκουγες ένα δίσκο”, θα έμπαινα στη διαδικασία να ακούσω ένα δίσκο γιατί είναι διαφορετικός, όχι αν ήταν καλός ή κακός.

- Γ.: Ερώτηση του Trelara. Η θεματολογία των στίχων σας είναι πολλές φορές ερωτική. Υπάρχει κάποιος λόγος που ισχύει αυτό;
- Μ.: Κοίταξε, ο έρωτας είναι στη ζωή μας. Όπως στη ζωή μας είναι και η πολιτική, όπως στη ζωή μας είναι τα κοινωνικά προβλήματα που έχουμε, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα κάναμε ένα δίσκο για να θίγουμε μόνο πολιτικά ζητήματα, ούτε βέβαια και μόνο ερωτικά. Ο κάθε δίσκος των stavento έχει διάφορα πράγματα. Αγγίζει και ερωτικά, και πολιτικά και κοινωνικά πράγματα. Ο λόγος είναι ότι έτσι είναι η ζωή. Τώρα ερωτικά κομμάτια για κάποιο συγκεκριμένο λόγο δεν έχει. Απλά τυχαίνει και βγαίνουν κάποιες πολύ ωραίες μελωδίες στις οποίες εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να βάλω πάνω κοινωνικό στίχο.
- Γ.: Έχει να κάνει δηλαδή και με το ύφος της μελωδίας.
- Μ.: Ναι, είναι και πως στέκεται το κομμάτι. Πως ξεκινάει, που θα σε οδηγήσει. Ένα κομμάτι κάθε μέρα είναι ένας πόλεμος. Δηλαδή που θα σε φτάσει δεν ξέρεις. Μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα και ηχητικά, και στιχουργικά, και να δέσει όλο αυτό το πράγμα, και αν το πάμε παραπέρα και με μίξεις και με... γάμησε τα! Μπέρδεμα!

- Γ.: Σε κάθε album σας έχετε μια σειρά από συμμετοχές που είναι με κόσμο που γενικά δεν συμβαδίζει μουσικά μαζί σας. Ο Χατζής για παράδειγμα ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο για τη σκηνή. Θα δούμε κι άλλες συνεργασίες στο μέλλον; και αν ναι με ποιους θα θέλατε να είναι.
- Μ.: Τις επιδιώκουμε τις συνεργασίες, Γιάννη. Τις επιδιώκουμε και επιδιώκουμε όσο γίνεται πιο διαφορετικές συνεργασίες. Ψάχνουμε πολύ διαφορετικούς ανθρώπους για να κάνουμε τέτοια πράγματα, γιατί νομίζω ότι κάπως έτσι αυτό σε οδηγεί και σε κάποιο πειραματισμό. Δε θα μπορούσα ας πούμε να φανταστώ ότι... Για να κάνω ας πούμε ένα hip-hop κομμάτι ξέρω ότι θέλω μια λούπα, ένα μπάσο και ένα beat. Εμείς λέμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο. Να το σκαλίσουμε λίγο περισσότερο.

- Σ.: Η σχέση σας με την ελληνική hip-hop σκηνή (σε σχέση με άλλα συγκροτήματα του χώρου)
- Μ.: Δε με αφορά πολύ αυτή η σκηνή. Όχι ότι την κατηγορώ. Απλά δε θεωρούμε ότι είμαστε ένα αμιγώς hip-hop group, ούτε νομίζουμε, ούτε ήρθαμε καν να εκπροσωπήσουμε το hip-hop στην Ελλάδα. Όπως κάποιοι κάνουν, θέλουν να εκπροσωπούν το hip-hop στην Ελλάδα, ή να λένε ότι είναι το hip-hop στην Ελλάδα, ή να λένε ότι κάνουν hip-hop στην Ελλάδα. Βέβαια εμάς δεν μας αφορά προσωπικά αυτό το πράγμα. Εμάς μας αφορά να κάνουμε καλά τραγούδια. Τώρα αυτό, σε τι μουσικό χαλί θα συνοδεύει αυτά που λέμε δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Έχουμε μια μεγαλύτερη αγάπη στο beat και στο μπάσο, γιατί ακούγαμε hip-hop και για αυτό υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, αλλά αυτό το έχουμε σαν βάση. Γιατί το γουστάρουμε κατά βάση. Τώρα το να είμαστε οι εκπρόσωποι της hip-hop δεν μας αφορά να είμαστε εκπρόσωποι σε κάτι. Εμάς απλά μας νοιάζει να βγαίνει ένας δίσκος, να κάνει τον κύκλο του, να αρέσει σε εμάς, να αρέσει στον κόσμο και αυτό για εμάς έχει σημασία. Σε κάλυψα Στέλιο;

- Σ.: Ναι. Ας πούμε λίγο για την τελευταία σας δουλειά. Περιμένουμε από αυτό το cd κάποιο καινούργιο videoclip;
- Μ.: Ναι, λογικά θα κάνουμε. Τώρα ποιο θα κάνουμε... μέσα στο stavento.gr έχουμε βάλει μια ερώτηση, να ψηφίσει ο κόσμος ποιο θέλει να γίνει δεύτερο videoclip.
- Γ.: Πολύ δημοκρατικό.
- Μ.: Αν μπεις stavento.gr θα το δεις.

Ο Trelaras μαζί με τον Μέθυσο - Γ.: Ας πάρουμε λίγο γενικότερα το θέμα της μουσικής. Ο nikos_k ρωτάει, τι σημαίνει για εσάς η μουσική hip-hop;
- Μ.: Κοίταξε, αυτή τη στιγμή για μένα η μουσική hip-hop δε σημαίνει τίποτα παρά μουσική βιομηχανία, τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν μου λες για το hip-hop το πρωτογέννητο του 80 και μετά, για το hip-hop του 90, θα είχα να σου πω πράγματα. Ότι όντως κάτι εκφράζουν, κάτι λέγανε, ο τρόπος γέννησης του που έλεγε για τα γκέτο και για τις γκετοποιημένες ομάδες στην Αμερική... τότε θα σου έλεγα κάτι. Τώρα δεν μπορώ να σου πω. Γενικά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι θέμα καθαρά εμπορικό.

- Γ.: Ο adespotos μας ρωτάει, το hip-hop, rap τότε, γεννήθηκε και έζησε τα περισσότερα χρόνια του στο δρόμο. Πως μπορεί τώρα και χωράει σε clubs με face control και κατά πόσο είναι αρεστή αυτή η rich 'n bitch (rnb) φάση;
- Μ.: Κοίταξε, τα πράγματα αλλάζουν. Και πρέπει νομίζω να συμβαδίζουμε με αυτά, έτσι δεν είναι. Δηλαδή... εγώ να πω στον adespoto, να του κάνω την εξής ερώτηση, πως γίνεται και αυτοί που φωνάζανε για το πολυτεχνείο να μπήκαν στην κυβέρνηση, να έγιναν καπιταλιστές και να έχουν πολύ περισσότερα λεφτά από οποιονδήποτε πολίτη;
- Σ.: πολύ καλή ερώτηση
- Μ.: Να του κάνω εγώ αυτή την ερώτηση. Ή πες μου εσύ πως μπορεί η αριστερά να αρχίζει να γέρνει προς το κέντρο. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, όπως κάποια πράγματα κυλάνε και πρέπει να τα ακολουθούμε, κάπως έτσι νομίζω το hip-hop του δρόμου μπήκε και στα club, μπήκε και σε κάθε σπίτι. Εγώ θυμάμαι που το '95 μπαίναμε στο club να ακούσουμε ένα κομμάτι hip-hop, να κάνουμε τη φιγούρα μας, να ρίξουμε καμιά γκόμενα. Τώρα μπαίνεις στο club και ακούς μόνο hip-hop κομμάτια.
- Γ.: Κανονικά όμως...
- Μ.: Εμ... Για αυτό σου λέω, αλλάζουν τα πράγματα. Τώρα αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Γιατί αλλάξαν και γιατί φτάσαμε εκεί; Είναι κοινωνικό το θέμα, τώρα αν το συζητούσαμε αυτό... Ας τα να πάνε!

- Σ.: Ας φύγουμε απ' τα πολύπλοκα. Τι ακούτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
- Μ.: Τι να ακούμε Στέλιο... διάφορα πράγματα ακούμε. Ακούμε τα πάντα. Αυτό που λένε κάποιοι, εγώ ακούω τα πάντα, μπορεί να ακούγεται λίγο γραφικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι όντως ακούμε τα πάντα, και ο λόγος ξέρεις, είναι γιατί ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάτσουμε να ακούσουμε για να ακούσουμε, να χαλαρώσουμε. Ακούμε για να βρούμε καμία λούπα, κανένα δείγμα, καμία ιδέα, ξέρεις τι γίνεται. Αν ρωτάς τι ακούω στον ελεύθερο χρόνο μου για να χαλαρώσω, θα σου πω ότι ακούω γενικά nineties πράγματα και μου αρέσουν και οι ψυχεδέλειες του 70.

- Σ.: Μια άσχετη ερώτηση από την pocahontas.
- Μ.: Απ' την pocahontas; παραείναι άσχετη... για πες;
- Σ.: Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ικαρία;
- Μ.: Την Ικαρία; όχι. Αν και έχω ακούσει πολύ ωραία λόγια, δεν την έχω επισκεφτεί.
- Γ.: Λογικό είναι, αν κάνεις παρέα με τον trelara, θα έχεις ακούσει καλά λόγια.
- Μ.: Ναι, ναι, έχω ακούσει πολλά. Και όχι μόνο απ' τον Γιάννη, έχω ακούσει και από άλλους γενικά ότι είναι όμορφο νησί.
- Γ.: Ελπίζουμε να σε δούμε λοιπόν.
- Μ.: Κι εγώ το ελπίζω να σας δω.

- Γ.: Κλείνοντας, να ρωτήσω, τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό; που μπορούμε να σας δούμε;
- Μ.: Αυτό δεν ξέρω, θα μας δείτε, την Κυριακή στο so you think you can dance, αυτό ξέρω, την Πέμπτη θα γίνει παρουσίαση του δίσκου στο notos gallery στην αθήνα, προς το παρόν δεν έχουμε κλείσει κάτι άλλο, για τον Απρίλη αυτά κανονίσαμε. Κανονίζουμε πολύ λίγα πράγματα. Κάποια είναι λόγω των εταιρειών, πρέπει να γίνουνε. Δηλαδή αν με ρώταγες την αλήθεια μου αν θέλω να πάω σε τέτοιου είδους πράγματα, θα σου έλεγα όχι, αλλά κάποια πράγματα όταν μπαίνεις στο χορό πρέπει να αρχίσεις να χορεύεις.

- Γ.: Να σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου...
- Μ.: Εγώ ευχαριστώ που μας θυμηθήκατε.
- Γ.: Καλές επιτυχίες!

Περιμένουμε τα σχόλια σας μέσα από το forum μας, στη θεματική ενότητα Συνέντευξη από τους Stavento. Μπορείτε επίσης να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο πρώτο επεισόδιο του Pramnos.NetCast.
Tags: Stavento, Βαβυλώνα, Μέθυσος, συνέντευξη, freestyle productions, hip-hop.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • Δεν θα διαφωνήσω στο ότι όλα έχουν αλλάξει και πως "γύρανε" λίγο προς την μέση - αν όχι προς την "άλλη" πλευρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ακολουθάμε ότι "κυλάει" , απλά γιατί καθώς φαίνεται μερικές φορές "κατρακυλάει". Και δεν αναφέρομαι στους Stavento , μιλάω γενικότερα. Για "αριστερούς", "δεξιούς", "αναρχικούς" ,"ακροδεξιούς" και πάει λέγοντας. Απλά εμένα προσωπικά με πειράζει σε οποιοδήποτε είδος μουσικής που κάποτε ήταν "απλά για την καύλα μας και με μήνυμα" να μπορεί να χωρέσει και το Dewar's , τα Everest , τα Mac , τα Starbucks και η ουρά συνεχίζεται με τους σπόνσορες να τρίβουν τα χέρια τους.
    Βέβαια αυτό είναι προσωπική μου άποψη και σίγουρα ο καθένας μπορεί να το αντιλαμβάνεται όπως θέλει το πανηγύρι που ζούμε γενικότερα. Αυτή η "Πουτάνα Γκλαμουριά" όμως εμένα δεν μου κάνει.
    Ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση
    Αδέσποτος
    By: adespotos @ 07/04/2008

  • Deite to review gia to neo tous CD sto blogg: http://greekcdreviews.blogspot.com/

    Greek CD Reviews
    By: Greek CD Reviews @ 20/05/2008

  • TO A8RO EKAMPOSEI PPUNIA....
    By: EMO 4 EVER @ 15/06/2008

  • Πότε θα 'ρθείτε Κάλυμνο...;
    By: georgia @ 25/06/2008

  • auto tha pei sinenteuxi teleia kai orea zwgrafia
    By: maria @ 21/07/2008

  • ποτε θα ρθειτε Μυτιληνη??????????
    By: maria @ 21/07/2008

  • η αλεξανδρα δεν θα απαντηση πουθενα
    By: maria @ 29/07/2008

  • alxandra eisai thea
    By: boyla @ 11/01/2009

  • htan yperoxoi
    By: katia @ 14/01/2009

  • eisaste yperoxoi knte live sthn rodo!!!!!!!!!!!!plzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!!!@

    By: baggelhs @ 28/03/2009

© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top