Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Το 2007 έτος Μαρία Κάλλας

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις - 12/01/2007

Έτος Μαρίας Κάλλας κήρυξε το 2007 το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας σοπράνο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, η μνήμη της Μαρίας Κάλλας είναι ακόμη πολύ ζωντανή. Σύμφωνα με τα Νέα, ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι η κορυφαία σοπράνο δεν έχει ώς τώρα επαρκώς τιμηθεί.

Οι εκδηλώσεις, το συνολικό κόστος των οποίων θα φτάσει το ένα εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής, στο Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Σε αυτές θα λάβουν μέρος οι περισσότεροι αρμόδιοι πολιτιστικοί οργανισμοί: η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικές Oρχήστρες, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, η Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ο Oργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, η Oρχήστρα Παλίντονος Αρμονία, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και παγκόσμιος διαγωνισμός για την καλύτερη Βιολέτα (ο ρόλος της Κάλλας, στην όπερα La Traviata του Βέρντι). Η νικήτρια θα ερμηνεύσει τον ρόλο τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γκαλά στην Όπερα του Παρισιού υπό τον αρχιμουσικό Ζορζ Πρετρ (που είχε διευθύνει και όπερες με την Μαρία Κάλλας) με σολίστ τις Λουκία Σπανάκη, Μαρκέλλα Χατζιάννο και Δημήτρη Πλατανιά, ενώ σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της θα οργανώσει το Φεστιβάλ Αθηνών.

Όμως, πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν και για τρεις μεγάλους των γραμμάτων μας: τον Νίκο Καζαντζάκη (για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του), τον Διονύσιο Σολωμό (για τα 150 χρόνια από τον θάνατό του) και τον Νίκο Εγγονόπουλο (για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του).

Ανάμεσά τους συναυλίες με έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Εγγονόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη.

news.in.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top