Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Κινηματογραφικές βραδιές στο Rocky Raccoon

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Σινεμά - 15/03/2007

Οι Κινηματογραφικές βραδιές στο Rocky συνεχίζονται την Παρασκευή 16 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. με την ταινία «Σπιρτόκουτο» (2003) που σκηνοθέτησε ένας από τους πιο ταλαντούχους και ανερχόμενους νέους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου ο Γιάννης Οικονομίδης.

Αυτή την στιγμή προβάλλεται στην Αθήνα η δεύτερη ταινία του με τίτλο «Η Ψυχή στο Στόμα» που επιλέχτηκε και παίχτηκε στο Φεστιβάλ Κανών, έχει δημιουργήσει ήδη αίσθηση και έχει γεννήσει συζητήσεις και προβληματισμούς σε σχέση με τα ζητήματα και προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με τα οποία καταπιάνεται.

Ο 39χρονος Γιάννης Οικονομίδης που γεννήθηκε στη Λεμεσό και στις δύο ταινίες του που έχουν την περίεργη ιδιότητα να θεωρούνται ήδη cult λίγο μετά την προβολή τους, τολμάει να καταδυθεί στα άδυτα της ψυχής του σύγχρονου έλληνα μικροαστού και μεσοαστού (στο Σπιρτόκουτο) αλλά και του προλετάριου και του λούμπεν (στο «Η Ψυχή στο Στόμα») που προσπαθεί συνεχώς να επιβιώσει αλλά και να ανέβει κοινωνικά, να ανοίξει τον δρόμο προς την επιτυχία με κάθε τρόπο και τίμημα, έστω και αν αυτό συνεπάγεται την ισοπέδωση και καταρράκωση της ψυχής των διπλανών του και της δικής του.

Με την ψυχή στο στόμα οι ήρωες του Οικονομίδη, εξασκούν στους γύρω τους και κυρίως στους πιο κοντινούς τους την χειρότερη μορφή βίας που θα μπορούσε να υπάρξει, την λεκτική βία. Τραβώντας στα άκρα και υπερβάλλοντας, τονίζοντας συνεχώς μέσω και της επανάληψης (πολλές φράσεις και στις δύο ταινίες επαναλαμβάνονται αρκετές φορές) την λεκτική βία, ο Οικονομίδης προειδοποιεί γι αυτό που έρχεται, όταν θα βγούμε από το τούνελ που έχουμε μπει και έχουμε αργήσει τόσο πολύ να βγούμε.

«Είτε πρόκειται για τους ήρωες ή τους αντι-ήρωες των ταινιών μου, η ψυχή τους είναι στο στόμα, γιατί βρίσκονται από τη μεριά των αδικημένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνικής κόλασης, οι συμπεριφορές των καταπιεσμένων κουβαλούν, έτσι και αλλιώς, μέσα τους τη βία και την έκρηξη».

(Γιάννης Οικονομίδης)

Στο «Σπιρτόκουτο», ένα διαμέρισμα μιας μικροαστικής οικογένειας στον Κορυδαλλό μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με αντιπάλους τα ίδια τα μέλη της. «Η οικογένεια στα μεσαία κοινωνικά στρώματα περνάει μια μεγάλη κρίση. Στο μέλλον η έκρηξη βίας ανάμεσα στα μέλη της θα είναι καθολική!».. λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του.

Είτε συμφωνήσει, είτε διαφωνήσει κανείς με το ύφος που χρησιμοποιεί ο Γιάννης Οικονομίδης, αξίζει τον κόπο να ειδωθεί αυτή η ταινία που καταπιάνεται με τα ζητήματα της «πραγματικής πραγματικότητας» όρο που θα επεξηγήσει περισσότερο ο Γιάννης Καραμπίτσος σε σύντομη εισήγησή του που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της ταινίας.

*Το Σάββατο 17 Μάρτη στις 6.15 μ.μ. στον Α.Σ.Τ.Ο. (Αντιεφησυχαστικό Σύλλογο Τωρινών Ονειροπόλων) Βαλτετσίου 3, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Διάδραση με θέμα «Η Μαγεία του Μοντάζ: Εισαγωγή στη Θεωρία και Πρακτική του Μοντάζ» ανοιχτή για το κοινό της Πάτρας, όπου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις ταινίες των μεγάλων πρωτοπόρων του μοντάζ (Αιζεστάιν, Πουντόβκιν, Ντοβζένκο, Γουέλς, Γκοντάρ κ.α.). Θα προηγηθεί εισήγηση του Γιάννη Καραμπίτσου πάνω στην θεωρία του Μοντάζ, που θα αποκαλύψει τα μυστικά της αισθητικής λειτουργίας του μοντάζ (το κυριότερο εκφραστικό μέσο του κινηματογράφου), το οποίο αποτελεί μια καταρχήν καλλιτεχνική διαδικασία και έπειτα μια τεχνική. Οι παρευρισκόμενοι θα πάρουν μια μικρή γεύση της σύγχρονης πρακτικής του μοντάζ μέσω Η/Υ αφού θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε προτζέκτορα το μοντάζ μιας μικρής σκηνής διαλόγου που θα γυριστεί επί τόπου με τη συνεργασία των μαθητών του Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας.

Η εκδήλωση αποτελεί εναρκτήρια πράξη του «Σχολείου Μοντάζ» που ιδρύει η Καλλιτεχνική Διάδραση, με σκοπό την εκμάθηση του μοντάζ σε όσους πατρινούς το επιθυμούν και τη δημιουργία του πυρήνα των πατρινών μοντέρ που θα αναλάβουν στο άμεσο μέλλον το μοντάζ των ταινιών που θα γυρίζονται στην Πάτρα με τη βοήθεια και στήριξη της Καλλιτεχνικής Διάδρασης προς όλους τους ανεξάρτητους δημιουργούς.



ROCKY RACCOON ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 56 & ΗΦΑΙΣΤΟΥ, ΠΑΤΡΑ, 2610223398
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top