Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Ανακαλύφθηκε θέατρο από ανασκαφή στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις - 06/04/2007

Θέατρο μοναδικό, όχι μόνο για την Κεφαλονιά αλλά και για όλα τα Επτάνησα, έφερε στο φως η ανασκαφή σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Φισκάρδο. Στο ίδιο οικόπεδο κρυβόταν και τάφος της ρωμαϊκής περιόδου με εντυπωσιακά ευρήματα.


Το θέατρο βρέθηκε στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου και εκτείνεται κάτω από νεοανεγειρόμενη οικοδομή, την άδεια για την οποία έδωσε η ΛΕ' ΕΠΚΑ, καθώς σε δοκιμαστικές τομές στον χώρο της εκσκαφής δεν βρέθηκαν οικοδομικά λείψανα.

Ωστόσο, συνεχίζοντας την έρευνα η ΛΕ' ΕΠΚΑ ερεύνησε και το απέναντι οικόπεδο, με τη γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, όπου βρέθηκε δεύτερος ταφικός θάλαμος, αλλά όχι το θέατρο.

Στη συνέχεια, η Εφορεία ζήτησε από το Δήμο Ερίσσου την επέκταση της ανασκαφής πάνω στο δρόμο, επί της οδού Αποδήμων Ερισσιάνων, όπου κατά την έρευνα αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μνημείου.

Τα τελευταία χρόνια στη γύρω περιοχή η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως σημαντικά αρχιτεκτονικά σύνολα της ρωμαϊκής περιόδου, όπως πλακοστρωμένο αύλειο χώρο γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οικήματα, οργανωμένο νεκροταφείο και βαλανείο.

Από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι το Φισκάρδο στην αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό ναυτικό σταθμό μεταξύ ιταλικής και ελληνικής χερσονήσου και διατηρούσε άμεσες επαφές με τη ρωμαϊκή αποικία της Νικόπολης.

Το αποκαλυφθέν τμήμα του θεάτρου διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με εξαίρεση τμήμα του που διαταράχθηκε κατά την εκσκαφή. Συγκεκριμένα, έχει αποκαλυφθεί τμήμα του κοίλου και της πλακοστρωμένης ορχήστρας. Το κοίλο έχει τέσσερις σειρές εδωλίων, εκ των οποίων η πρώτη φέρει ερεισίνωτο που σχηματίζεται από όρθια τοποθετημένες λίθινες πλάκες.

Ως προς τον μικρό αριθμό των κερκίδων του μπορεί να συγκριθεί με ωδείου ή με των γνωστών θεάτρων της Αμβρακίας και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, αφού προηγουμένως λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα αποκαλύψει την ταυτότητα του μνημείου.

Πλούσιος ταφικός θάλαμος

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του ίδιου οικοπέδου βρέθηκε ταφικός θάλαμος με είδος προθαλάμου ρωμαϊκής περιόδου. Στο εσωτερικό του και σε ακανόνιστη διάταξη ερευνήθηκε καμαροσκεπής τάφος, λίθινη ακόσμητη σαρκοφάγος, κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος και δύο εγχυτρισμοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καμαροσκεπής τάφος, του οποίου η όψη παραπέμπει σε αρχιτεκτονική όψη κτιρίου με αέτωμα. Συγκινητική λεπτομέρεια αποτελεί η θύρα του, η οποία ακόμα και σήμερα ανοιγοκλείνει κανονικά, όπως και στην αρχαιότητα. Σχηματίζεται από μικρή λίθινη πλάκα που στην μία πλευρά της φέρει δύο έμβολα που το ένα θυλακώνει στο υπέρθυρο και το άλλο στο κατώφλι.

Οι τάφοι ήταν ασύλητοι και έκρυβαν εντυπωσιακά ευρήματα όπως γυάλινα αγγεία, πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια, χρυσά δακτυλίδια, δακτυλίδι με ερωτιδέα, δανάκη, φύλλα χρυσού, χρυσή περόνη, οστέινες περόνες, χάλκινα επιθέματα με ανάγλυφα προσωπεία, χάλκινη κλειδαριά, χάλκινα νομίσματα κ.α.

e-paideia.net
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top