Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βαλκανίων στη Βιέννη

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Σινεμά - 12/07/2007

Δώδεκα από τις γνωστότερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, οκτώ εκ των αξιολογότερων δημιουργών του ελληνικού κινηματογράφου, συμπεριλαμβάνονται στο μεγάλο αφιέρωμα για τον Κινηματογράφο των Βαλκανίων που άρχισε την Πέμπτη 12/7 στη Βιέννη και το οποίο διοργανώνει η Ταινιοθήκη Αυστρίας

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ -στο οποίο μερικές από τις δώδεκα ελληνικές ταινίες θα παρουσιαστούν από δύο και τρεις φορές η κάθε μία- έχει γενικό τίτλο «Η ζωή είναι ένα θαύμα-Βαλκάνια-Κινηματογράφος-Κόσμος», διαρκεί μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, μέχρι τις 19 Αυγούστου, οι προβολές θα γίνονται στον υπαίθριο κινηματογράφο του τεράστιου Βιεννέζικου Πάρκου Αουγκαρτεν, ενώ στο δεύτερο μέρος, από 20 Αυγούστου μέχρι 14 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Μέτρο στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Η έναρξη της παρουσίασης των ελληνικών ταινιών γίνεται την Παρασκευή 13/7 με το «Ρεμπέτικο» σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, παραγωγής 1983, που είχε αποσπάσει τότε το Βραβείο Αργυρής Αρκτου στο φημισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Θα ακολουθήσουν δύο ταινίες από εκείνες που θεωρούνται σταθμοί στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, η πρώτη στις 22 Ιουλίου «Αλέξης Ζορμπάς», παραγωγής 1964, του Μιχάλη Κακογιάννη με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και πρωταγωνιστή τον Αντονι Κουίν στον σημαντικότερο ρόλο της ζωής του.
Στις 2 Αυγούστου θα προβληθεί η βραβευμένη με τρία όσκαρ δημιουργία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», παραγωγής 1960, με την ανεπανάληπτη Μελίνα Μερκούρη, και τη γνωστότερη στο εξωτερικό μουσική ελληνικής ταινίας, του αξέχαστου Μάνου Χατζηδάκι.
Στις 10 Αυγούστου και σε πρώτη προβολή στην Αυστρία, θα παρουσιαστεί η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Νύφες» που γνώρισε και γνωρίζει διεθνώς επιτυχία, παραγωγής 2004 και βασισμένη στο μυθιστόρημα της συζύγου του, της συγγραφέα Ιωάννας Καρυστιάνη και μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη.
Δύο ημέρες αργότερα, επίσης σε πρώτη προβολή στην Αυστρία, είναι προγραμματισμένη μια από τις πρώτες δημιουργίες του Παντελή Βούλγαρη, «Το προξενιό της Άννας», παραγωγής 1972.
Πρώτη ελληνική ταινία στο Β΄μέρος του αφιερώματος θα είναι στις 24 Αυγούστου «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που θεωρείται σταθμός από τη γνωστή τριλογία του, παραγωγής 2004 και με μουσική της Ελένης Καραϊνδρου.
Στις 25 Αυγούστου το πρόγραμμα του αφιερώματος προβλέπει την ταινία του Κώστα Γιάνναρη «Από την άκρη της πόλης» παραγωγής 1998, ενώ θα προηγηθεί την ίδια ημέρα η προβολή του ντοκιμαντέρ «Αθήνα-Μια Κυριακή στην Ευρώπη», παραγωγής 1967, του αξέχαστου Αντώνη Λεπενιώτη ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Αυστρία από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το θάνατό του πριν δύο χρόνια.
Μια ακόμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Πέτρινα χρόνια», παραγωγής 1985, είναι προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου, ενώ ακολουθούν δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις 31 Αυγούστου «Ο θίασος» η οποία υπήρξε το 1975 κορυφαίος σταθμός στην πορεία του, και στις 7 Σεπτεμβρίου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», παραγωγής 1995, και κατόπιν στις 8 Οκτωβρίου «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώτη, παραγωγής 1999.
Όπως προαναφέρθηκε, μερικές από τις ελληνικές ταινίες πρόκειται να προβληθούν και δύο ή και τρεις φορές στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κινηματογράφο των Βαλκανίων της Ταινιοθήκης Αυστρίας.
2810.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top