Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Άρχισε η διαδικασία για τη μεταφορά των εκθεμάτων της Ακρόπολης

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις - 12/07/2007

Το Μουσείο της Ακρόπολης στον ιερό βράχο, ύστερα από 133 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε οριστικά στις αρχές Ιουλίου και εκεί βρίσκονται τα συνεργεία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως για να συντηρήσουν τα περίφημα εκθέματα πριν αυτά τοποθετηθούν στη νέα τους θέση.

Αντικαθιστούν τους ορειχάλκινους συνδέσμους τους με υλικό τιτανίου, καθαρίζουν επιφανειακά τα αγάλματα και τα ανάγλυφα με τεχνικές λέιζερ, αφαιρούν τις γύψινες προσθήκες από τα έργα τέχνης του Παρθενώνα ώστε έτοιμα πια στο τέλος, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν εναέρια τον Σεπτέμβριο, με τους τρεις γερανούς που προβλέπει η αρχική μελέτη του έργου. Τότε θα εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς δηλαδή των περίπου 330 τεράστιων εκθεμάτων του Παρθενώνα.
Υπολογίζεται ότι η μεταφορά τους θα ολοκληρωθεί σε 1,5 μήνα αφού θα πραγματοποιούνται 4 μεταφορές ημερησίως-ανά 2,5 ώρες ένα κιβώτιο.
Οι συντηρητές και οι προϊστάμενοι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν σήμερα στο παλιό μουσείο, πάνω στον βράχο, επίδειξη της συσκευασίας των αρχαιοτήτων στον υπουργό πολιτισμού κ. Βουλγαράκη, αποκαθηλώνοντας και εγκιβωτίζοντας το περίφημο «παιδί του Κριτίου», έργο του 450π.Χ.
Στις αίθουσες, έχουν εγκατασταθεί ικριώματα και ανυψωτικά μηχανήματα, συστήματα απαγωγής της σκόνης και όλος γενικά ο εξοπλισμός συντήρησης και αποκαθήλωσης.
Στις προθήκες όπου εκτίθενται οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, έγινε διακοπή της παροχής αζώτου προκειμένου να εγκλιματιστούν ενόψει της μεταφοράς τους, στη φυσική ατμόσφαιρα.
Μετά το κυρίως μεταφορικό έργο, θα ακολουθήσει η μεταφορά εκατοντάδων άλλων αγαλμάτων και πολύτιμων θραυσμάτων που βρίσκονται στις αποθήκες και θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στην επίσκεψη που έγινε την Πέμπτη 12/7, συνόδευσαν τον υπουργό Πολιτισμού, ο Κ.Ζάμπας, υπεύθυνος μηχανικός για τη μεταφορά, ο Αλ. Μάντης, προϊστάμενος της Α΄ εφορείας κλασικών αρχαιοτήτων ΕΠΚΑ, η Μ. Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η Χρ. Βλασοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Α΄ ΕΠΚΑ και ο Δ. Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.


2810.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top