Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Αξιοποιήστε το παλιό σας Hardware

Τεχνολογία » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Linux - 07/10/2007

Τα Windows και το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών προγραμμάτων απαιτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ καθώς προχωράνε σε νεότερες εκδόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για εμάς την αγορά νέων υπολογιστών διαρκώς, ώστε να μπορούμε να τρέχουμε άνετα το νέο Software.

Αξιοποιήστε το παλιό σας Hardware

Τι γίνεται όμως με τους παλαιότερους υπολογιστές που έχουμε; Πρέπει να τους πετάξουμε;

Φυσικά και όχι! Το Linux μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το παλιό μας hardware και να το κρατήσουμε ζωντανό εξοικονομώντας αρκετά χρήματα.

Παρακάτω σας δίνω μερικές ιδέες:

Firewall – Proxy server

Μια από τις καλύτερες χρήσεις ενός παλιού PC είναι να το μετατρέψετε σε dedicated hardware firewall machine. Υπάρχουν κάποιες διανομές όπως το Devil Linux και το SmoothWall που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Βέβαια μπορείτε να τρέξετε οποιαδήποτε άλλη διανομή θέλετε. Το Linux έχει το δικό του firewall ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα. Είναι το IPTables.
Αν συνδυάσετε το firewall με έναν proxy server όπως το Squid, θα κερδίσετε επίσης αρκετό bandwidth και ταχύτητα στο τοπικό σας δίκτυο. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το bandwidth είναι πανάκριβο. Έτσι λοιπόν εξοικονομείτε κάποια χρήματα.
Για όλα αυτά δεν χρειάζεστε κάποια φανταχτερή διανομή με εξελιγμένα γραφικά κ.λ.π. Ίσα – ίσα, αυτό που θέλετε είναι μια πολύ απλή διανομή, όσο πιο ελαφριά γίνεται. Μάλιστα, για μέγιστη απόδοση, καλό θα είναι να μην εγκαταστήσετε ούτε καν γραφικό περιβάλλον. Ότι θέλετε να κάνετε, μπορείτε να το κάνετε από την κονσόλα. Μπορείτε μάλιστα να συνδεθείτε από άλλο pc με ssh. Αλλά έτσι κι αλλιώς το πιο πιθανό είναι ότι θα ρυθμίσετε αυτό το μηχάνημα μια φορά μόνο και μετά απλά θα το αφήσετε να δουλεύει.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το Webmin και να κάνετε όλες τις ρυθμίσεις με ένα web interface από άλλον υπολογιστή, όπως κάνετε για το router σας.
Αν το PC αντέχει, μια ακόμα επιλογή είναι να του ρίξετε πάνω και το Spamassasin. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί (μέχρι έναν βαθμό) να απαλλάξει την αλληλογραφία σας από τα Spam. Πολύ χρήσιμο!

Development server

Προσωπικά, δουλεύω σαν Web Developer. Γράφω κυρίως σε PHP. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχω εγκατεστημένα στο PC μου κάποια βασικά εργαλεία: Τον Apache web server, την PHP, τη MySQL και ένα CVS server για version control.
Στο γραφείο μου έχω ένα βασικό PC στο οποίο δουλεύω, αλλά και δύο laptop τα οποία τα χρησιμοποιώ αρκετά. Κάποια στιγμή σκέφτηκα πόσα resources ξοδεύω για να τρέξω όλα αυτά τα πράγματα. Φανταστείτε ότι τρέχω 3 web servers, 3 Mysql και έχω όλες μου τις βάσεις σε 3 κόπιες! Δεν θα ήταν πιο πρακτικό όλα αυτά να ήταν μαζεμένα σε ένα μέρος;

Ξέθαψα λοιπόν ένα παλιό μηχάνημα το οποίο είχα πάρει σε μια παλιότερη δουλειά. Είναι ένας Pentium 3 στα 700κάτι Mhz. Έκανα format και πέρασα πάνω το Fedora. Δεν είναι ότι πιο αποδοτικό για παλιά μηχανήματα, είναι όμως η αγαπημένη μου διανομή. Φυσικά δεν εγκατέστησα γραφικό περιβάλλον, έκανα ένα server configuration με Apache, MySQL, PHP, CVS, FTP (για να μπορώ να μεταφέρω αρχεία) και το phpMyAdmin. Έπειτα έκανα ένα port forward από το router μου για να μπορώ να χρησιμοποιώ αυτό το pc ακόμα και από άλλη τοποθεσία.

Όταν έκλεισα τα services από τα υπόλοιπα pc, η διαφορά στην απόδοση ήταν αισθητή. Κράτησα βέβαια (inactive) τα πάντα στα laptop, για περιπτώσεις που χρειάζεται κάνω κανένα ταξίδι και δεν έχω Internet.

Storage Server

Ανάλογο με την προηγούμενη περίπτωση. Αν έχετε 1-2 μεγάλους σκληρούς δίσκους και πολλούς υπολογιστές, μπορείτε να συνδέσετε τους σκληρούς δίσκους σε ένα παλιό μηχάνημα (ένα παλιό laptop είναι ιδανικό, αφού θα έχει και ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος), και το παλιό μηχάνημα στο δίκτυο. Βάζετε Samba και FTP και έχετε έναν Storage Server. Βάλετε π.χ. Όλα τα mp3 / ogg / avi αρχεία σας, και τραβήξτε τα από όλους τους υπολογιστές.

Υπάρχουν και λειτουργικά συστήματα σχεδιασμένα ειδικά για τέτοιες χρήσεις. Δοκιμάστε π.χ. Το FreeNAS.

Media Station

Αν το PC είναι αρκετά δυνατό ώστε να παίξει video, μπορείτε να το βάλετε στο σαλόνι και να εγκαταστήσετε μια διανομή για multimedia εφαρμογές. Μπορεί να είναι συνδεμένο στο τοπικό σας δίκτυο ή στο Internet και να παίζει streams. Ίσως και ένα καλό case mod να χρειάζεται για να ταιριάζει ο υπολογιστής στο σαλόνι σας.
Δοκιμάστε διανομές σαν το Mythbuntu.

P2P Download Machine

Τρέξτε όποια μικρή διανομή θέλετε και περάστε προγράμματα για p2p... Torrents, amule κ.λ.π. Βάλτε και το VNC για remote control και έχετε έτοιμο έναν download server!



Small Workstation

Αν η δουλειά σας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάζεστε το PC για να σερφάρετε ή για office εφαρμογές, δεν χρειάζεστε ένα PC τελευταίας τεχνολογίας. Χρησιμοποιείστε ένα παλιό υπολογιστή. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο λογισμικό.
Υπάρχει μια σειρά από διανομές σχεδιασμένες για παλιά συστήματα, όπως οι Puppy Linux και Damn Small Linux. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποια μεγαλύτερη διανομή όπως το Fedora ή το Ubuntu, άλλα ίσως χρειαστεί κάποια παραμετροποίηση, όπως π.χ. την εγκατάσταση του XFCE
ή κάποιου άλλου ελαφριού περιβάλλοντος. Επίσης σίγουρα θα είναι πιο ασφαλές για σερφάρισμα από ότι τα windows, αφού ο κίνδυνος από ιούς στο linux είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Thin Client

Μια λύση κατάλληλη κυρίως για σχολεία, δημόσιους οργανισμούς και μικρές επιχειρήσεις, είναι η χρήση των παλιών μηχανημάτων ως thin clients. Ουσιαστικά έχετε ένα δυνατό υπολογιστή σαν server και μερικούς παλιούς συνδεμένους μαζί του σε δίκτυο. Οι μικροί υπολογιστές δεν έχουν δικό τους λειτουργικό σύστημα, αλλά φορτώνουν μέσω του δικτύου από τον κεντρικό.

Υπάρχουν διανομές που κάνουν αυτή τη δουλειά, όπως π.χ. οι Skolelinux και ThinStation.

Αυτό που κερδίζετε είναι μερικά πολύ φθηνά workstations, που όμως επαρκούν για βασικές δουλειές ή για εκπαίδευση.

Cluster

Κάτι πιο πολύπλοκο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η δημιουργία ενός Cluster.

Πολύ χοντρικά, φανταστείτε ότι συνδέετε όλους τους υπολογιστές μαζί και μοιράζετε όλη τους την ισχύ για να τρέξουν από κοινού μια εφαρμογή. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε επιστημονικές εφαρμογές ή σε compile farms, όμως αν έχετε διάθεση για πειραματισμό μπορείτε να το δοκιμάσετε. Μια διανομή για αυτή τη δουλειά είναι το ClusterKnoppix.


Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείτε να κάνετε για να χρησιμοποιήσετε αποδοτικά το παλιό σας hardware. Το μόνο όριο είναι η φαντασία σας.

Στείλτε τις δικές σας ιδέες σε comments εδώ.
(Τα comments είναι moderated και δεν εμφανίζονται αμέσως).

Γιάννης - Πάστης 'mrpc' Γλαρός
Βασισμένο σε αυτό.

Tags: Linux, open source, GNU, hardware, παλιό PC.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • Ωραίο άρθρο!
    Για cluster δεν θα είμουν και τόσο ενθουσιώδης, γιατί μπορεί μεν να κάνουν κάποια δουλειά τα PC, με υπέρμετρη όμως κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την προμήθεια ενός σύγχρονου συστήματος για την ίδια (ή και πολλαπλάσια) εργασία.
    Και μια απορία: Χρησιμοποιείς ακόμα CVS; γιατί;

    -s.
    Υ.Γ. Το κουτάκι για τα σχόλια είναι *απελπιστικά* μικρό!
    By: stavrosg @ 08/10/2007

  • Συμφωνώ για το cluster. Είναι όμως μια επιλογή... Θα το έκανα απλά για την εμπειρία.
    Το CVS το χρησιμοποιώ από συνήθεια. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα, οπότε δεν ψάχτηκα για κάτι άλλο. Κάποια στιγμή θα δω το subversion... αλλά δεν βιάζομαι κιόλας...

    ΥΓ Έχεις δίκιο... θα το φτιάξω στο επόμενο upgrade.
    By: mrpc @ 08/10/2007

  • Ενδιαφέρον αρθρο, πολύτιμο πραγματικά για εμένα(και για πολλούς μάλλον)... με ενδιαφέρει κυριώς το Small Workstation...

    By: The Great Leviathan @ 19/10/2008

© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top