Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις


:: προτάσεις

:: Gallop
[ Περισσότερα ]
στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Athens Digital Week - Τεχνόπολις - Μέρα 2η

Τεχνολογία - 17/10/2008

Αυτή τη φορά περάσαμε τη μέρα στο Talk Zone, παρακολουθώντας μερικές πολύ ωραίες συζητήσεις. Το αποκορύφωμα (και κρίμα που ο πολύς κόσμος έφυγε πιο νωρίς) ήταν η ομιλία του Max Spevack στο τέλος.

Athens Digital Week - Τεχνόπολις - Μέρα 2η

Σήμερα λοιπόν παρακολουθήσαμε τα παρακάτω:

Ψηφιακές Κοινότητες εν δράση
Συντονιστής: Νίκος Βασιλάκος, εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης Internet Now (?)

  • Ομάδα Πίεσης Internet Now!
  • Fedora
  • Hellug
  • AWMN
  • FreeBSD

Ok, κατ' αρχήν σχετικά με την Ομάδα Πίεσης Internet Now, είναι κάτι καινούργιο, το εκπροσωπεί ο Βασιλάκος, θα ξεκινήσει τις δράσεις του το 2009, μπορείτε να δείτε το site τους στο www.internetnow.gr. Δεν ξέρω, κάτι δεν μου πάει καλά με την όλη ιστορία. Δεν αναφέρθηκαν πολλές λεπτομέρειες, πέρα του ότι θα χρηματοδοτεί όποιον έχει να κάνει κάτι καλό σχετικά με το internet. Και χρηματοδότηση; Δεν ξέρω, θα δείξει.

Η ομάδα του Fedora εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Γλέζο, ο οποίος έκανε κατά τη γνώμη μου την πιο ωραία παρουσίαση, αφού έριξε βάρος εκεί στον κόσμο που αποτελεί την κοινότητα και όχι σε στόχους κ.λ.π. με παρουσιάσεις και τα σχετικά. Απλές φωτογραφίες από meetings... that's it.

Οι παρουσιάσεις των Hellug, AWMN και FreeBSD καλές, λίγο βιαστικές αναγκαστικά, αφού πιέστηκαν από τον Βασιλάκο λόγω χρόνου.

Τέλος, έκανε μια πολύ σύντομη εμφάνιση και το open coffee. Λέω να πάω σε κάποιο επόμενο.

Το λειτουργικό σύστημα του μέλλοντος
Συντονιστής: Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (ΑΣΟΕΕ)

  • Linux: Ένα Ελεύθερο Λειτουργικό Σύστημα
    Νίκος Ρούσσος, Ένωση Ελλήνων χρηστών linux (hellug)
  • Χρήστος Παναγόπουλος, Apple Certified Support proffecional, admin του macphemera.gr
  • Windows vs Future
    Patrick Malone, διευθυντής τεχνολογίας Microsoft hellas
  • Γιώργος Κεραμίδας, εκπρόσωπος FreeBSD
  • Amiga OS

Αυτό φάνηκε από την αρχή ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. 5 διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, σαν debate φάνηκε. Και ήταν και η συζήτηση με τον περισσότερο κόσμο.

Μεγάλη έκπληξη η Amiga. Δεν είχε ανακοινωθεί καν. Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν, η Amiga συνεχίζει να υπάρχει (!), να αναπτύσσεται (!) και να χρησιμοποιείται! Ο ομιλητής (που δε θυμάμαι το όνομά του) μας είπε διάφορους λόγους για τους οποίους αξίζει να συνεχιστεί η χρηση του και ότι πρέπει οι εταιρείες να αρχίσουν να αναπτύσσουν software για Amiga OS (!). Δεν ξέρω, μου φάνηκε αρκετά εκτώς πραγματικότητας... Όμως σε κάποια σημεία οφείλω να πω ότι έχει δίκιο. Το Amiga OS ανοίγει σε 5 δεπτερόλεπτα και σβήνει άμεσα από το power button του PC μας. Καλό ε;

Ο Χρήστος Παναγόπουλος μάλλον ήταν ο μοναδικός χωρίς καμία διάθεση κριτικής για την Apple. Υπερβολικός θα έλεγα. Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για τα μειονεκτήματα του κάθε λειτουργικού συστήματος, η απάντηση του ήταν ότι είναι κλειστό και κλειδωμένο στο hardware της Apple. Και εκεί που πήγαινα να συμφωνήσω, συνεχίζει λέγοντας, οπότε δεν δίνει την ευκαιρία στους χρήστες PC να χρησιμοποιήσουν αυτό το τόσο καλό λειτουργικό σύστημα... (!)

Βέβαια, ήταν ο μοναδικός στο Panel που δεν εκπροσωπούσε επίσημα το λειτουργικό σύστημα για το οποίο μιλούσε. Απλά μιλούσε ως adminiustrator μιας κοινότητας - άρα πρακτικά μιλούσε ως fan. Οπότε δικαιολογείται.

Ο Patrick Malone φυσικά υπερασπίστηκε τα windows, λογικό, αλλά είναι εξαιρετικός ομιλητής και έχει αρκετό humor. Η πρώτη του ατάκα ήταν "νοιώθω λίγο άβολα εδώ, πολύ open το μέρος" (το κοινό είχε πάρα πολλούς linux-άδες, ακόμα και το panel). Ουσιαστικά υποστήριξε ότι η Microsoft έχει αλλαξει και διορθώνει προβλήματα του παρελθόντος, προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στους χρήστες και αναπτύσσεται τεχνολογικά. Όμως το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος έχει πολύ κακή άποψη για τη Microsoft, και αυτό δεν αλλάζει εύκολα, έστω και αν τα προϊόντα που φτιάχνει είναι πολύ καλά...

Ο Νίκος Ρούσσος και ο Γιώργος Κεραμίδας, που εκπροσώπησαν δύο πολύ κοντινά λειτουργικά συστήματα, μεταξύ των άλλων μας τόνισαν την αξία της ανοιχτής λογικής τους, αλλά και της ασφάλειας.

Fedora Project
Open source: the beginning of a new revolution
Max Spevack

Δυστυχώς όταν τελείωσε η προηγούμενη συζήτηση, έφυγε πάρα πολύς κόσμος. Αυτή η ομιλία όμως είχε πολύ ενδιαφέρον. Ο Μax Spevack ήταν project leader του Fedora για κάποια χρόνια και τώρα εργάζεται στη Red Hat.

Αφού μας εξήγησε τι είναι το Free Software, τις αρχές του, τις άδειες κ.λ.π., μας μίλησε για το Bussiness Model της Red Hat και το πως προέκυψε το Fedora.

Ουσιαστικά όμως η Red Hat και το Fedora λειτούργησαν σαν παραδείγματα για να μας αποδείξει την αξία του Open Source bussiness model και πως γενικά μια εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει την κοινότητα και το ανοιχτό λογισμικό, αλλά παράλληλα να είναι κερδοφόρα.

Μας έφερε πολλά παραδείγματα για το πως μια κοινότητα μπορεί να βοηθήσει σε διάφορους τομείς.

Όταν τελείωσε, παρέμεινε στην αίθουσα αρκετή ώρα, συζητώντας face to face με όσους απέμειναν εκεί. Μέχρι που έπρεπε αναγκαστικά να φύγουμε γιατί έκλεινε η αίθουσα.

Αργότερα (μετά από 3 event στην talk zone) δεν άντεχα να παρακολουθήσω το live που γίνονταν, αλλά όμως είχε πάρα πολύ κόσμο (καμία σχέση με την Πέμπτη).

Γιάννης - Πάστης 'mrpc' Γλαρός


Tags: Max Spevack, Fedora, Open Source, windows, patrick malone, Βασιλάκος, freebsd, amiga, windows, microsoft, .
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Διαφημιστείτε! . Top